50 000 kr till boråsare med innovativ digital plattform för tidningar

jun 10, 2021

Mohammed Kossir, grundare och entreprenör bakom affärsidén Ajoura, segrade i Borås INKs pitchtävling. Ajoura är en innovativ digital plattform för tidningar med fokus på tillgänglighet. Mohammed vet redan vad vinstpengarna på 50 000 kr ska gå till.
Det kommer gå till att ta fram de avtal jag behöver ha på plats innan jag kan lansera tjänsten, säger Mohammed.

Den 2 juni avslutades Borås INKs åtta veckor långa program för entreprenörer, INK LAB, med en pitchtävling. Totalt fick den kunniga juryn bestående av Christina Holmqvist, Stefan Svahn, Ulrika Sjövall, Fredrik Engström och Stefan Dinér, lyssna till fjorton pitchar.

− Jag är så glad! Det var hård konkurrens. Det var många bra pitchar och väldigt ambitiösa personer med bra affärsidéer. Tack vare utbildningen som täckt in alla delar som behövs, från erbjudande och försäljning till varumärke och finansiering som har lett fram till pitchen, säger Mohammed.


Ajoura hjälper till att hantera nyhetsflödet
Affärsidén Ajoura kom till förra året i samband med pandemiutbrottet. Mohammed berättar hur han följer flera olika tidningar, men att det händer så mycket hela tiden att han upplevde att han missade nyheter han var intresserad av när tiden inte räckte till.

− Jag ville lösa problemet med att inte ha tillräckligt med tid att hantera nyhetsflödet. Nu har jag utvecklat en teknik för det och nästa steg är att få tidningskoncerner att vilja integrera sig i plattformen. Jag för redan samtal med dem, berättar Mohammed.

Namnet Ajoura kommer från franskans à jour, att hålla sig uppdaterad. Plattformen har han själv programmerat på kvällar och helger, men han vet att han kommer behöva förstärka teamet inför lansering. Och för att hitta rätt person behöver finansieringen vara på plats. Att vinna 50 000 kr var en bra början.

Arbetar som affärsutvecklare
Att leverera en bra pitch och samtidigt få bekräftelse av en kunnig jury att de tror på idén var också viktigt, inte minst som Mohammed till vardags arbetar med affärsutveckling på Drivhuset i Borås.

− Det är enkelt att jobba med affärsutveckling med andra men inte med sig själv. Med andras idéer är jag neutral och har ett helt annat perspektiv. Det är viktigt att ha mentorer att bolla med för att tänka åt rätt håll. Under utbildningen har jag varit helfokuserad på min affärsidé. Jag ville göra en bra insats i pitchen och se att det jag lär ut fungerar både i teori och praktik, säger Mohammed.

Mohammed flyttade till Sverige när han var 15 år och började plugga programmering och systemutveckling. När han läste till civilekonom på Handels i Göteborg testade han för första gången att starta eget företag och men det var först när han började på Almi som han kom i kontakt med företagande på riktigt. Sedan dess har han startat både en reklambyrå och escaperoom parallellt med sitt vanliga arbete.

− När jag hjälper företag som affärsutvecklare och samtidigt själv driver företag möter jag samma praktiska utmaningar som entreprenörerna jag hjälper. Jag får egen erfarenhet och kan förklara att så här fungerar det till exempel med finansiering, säger Mohammed.

Värdefullt med ämnesexperter på INK LAB
Som egen entreprenör ser han vilka fördelar det finns med att ta hjälp av de aktörer som finns.

− Man kan inte allt själv utan måste ta hjälp av andra. Jag ser stort värde hos Borås INK. En viktig del är att först få hjälp att begränsa affären för att sen expandera så att tillväxten på bolaget blir stor. Inkubatorn öppnar också möjligheter för finansiering, säger Mohammed.

Han påtalar att det är viktigt att vara prestigelös och lyssna på experter inom olika områden. Under INK LAB har alla deltagare haft möjlighet att boka personliga coachtimmar med varje extern föreläsare för att kunna få hjälp med de utmaningar entreprenörerna står inför just nu.

− Det har varit det mest värdefulla med INK LAB. Att kunna prata med experterna om hur du kan göra med olika saker. Teori kan man läsa sig till överallt, men det är skillnad med praktisk erfarenhet och handling, säger Mohammed.

Och till dig som sitter med en affärsidé och funderar på hur du ska gå vidare:

− Sök nästa gång! Ta tillfället i akt och be om hjälp. Har du en idé så våga testa och sitt inte hemma själv med den, avslutar Mohammed.

Fler Nyheter från BoråsINK