INK LAB – intensivprogram för dig som vill utveckla din affärsidé

INK LAB är ett kostnadsfritt program för entreprenörer som precis startat sin resa. Vi kommer att köra en ny omgång under våren och återkommer inom kort med information om upplägg och ansökan till INK LAB VT 2021. 

Genom INK LAB har du möjlighet att testa din affärsidé och erhålla värdefull input om hur du kan gå vidare med din affärsidé. Hösten 2020 träffades vi digitalt varje onsdagseftermiddag under en åttaveckorsperiod med syfte att öka deltagarnas kunskaper att driva och utveckla sin verksamhet.

INK LAB avslutades med en pitchtävling där deltagarna skulle sälja in sin idé till Borås INK och vår samarbetspartner Sparbanken Sjuhärad. Vinnaren, Franziska Mesche och företaget Tripulse, erhöll 50 000 kr. 

Under hösten pågick INK LAB på onsdagar mellan kl 16:00-18:00 med möjlighet att mingla med de andra deltagarna från kl 15:30. Mellan varje pass fick deltagarna en hemläxa att arbeta med sin affärsidé och möjlighet att coachas av expert på respektive område.

 Under hösten innehöll INK LAB följande pass:

Marknad / Erbjudande

Vi börjar INK LAB med att titta på varför, vad och vem din affärsidé är till för. Vad har du att erbjuda, hur skiljer det sig mot vad som redan finns på marknaden och vilka är dina kunder? Du får tips på hur testar din idé genom till exempel marknadsundersökningar.

Innehåll:
Idégenerering & Verifiering
Marknadsanalys & Segmentering
Kundstudie
Know your business

Försäljning
Vid detta tillfälle pratar vi om hur du kan sälja ditt erbjudande, vilka säljkanaler du kan arbeta med och hur du når dina kunder. Du får även kännedom om olika typer av affärsmodeller.

Innehåll:

Säljstrategi
Metoder & Verktyg
Utförande
Kundstrategi

Ekonomi / Finansiering / Driva bolag

Detta område berör budget, hur du skapar tillväxt och olika typer av finansieringsalternativ som ett startupföretag kan nyttja. Hur gör du en kassaflödesanalys, varför görs kontrollbalansräkning och vilka kostnader uppkommer i ett företag? 

Innehåll:

Ambitioner mål och tillväxtplan
Likviditetsbudget
Olika former av finansiering

FN:s Globala mål / Hållbarhet / Team /Organisation

Du får lära dig vad hållbarhet är, hur du som företagare kan bidra till att FN:s globala mål uppnås samt hur en cirkulär affärsmodell påverkar din affär. Vid samma tillfälle berör vi också vikten av att arbeta i team, vad du bör tänka på när du utformar ditt team och hur du sätter ett organisationsschema.

Innehåll:

Agenda 2030 – En gemensam agenda för världen
Systematik, strategi och kommunikation
Cirkulär ekonomi

Kompetenser & resurser
Engagemang & Kultur
Nätverk

Pitch

Hur säljer du in din affärsidé? En av nycklarna till att lyckas är att kunna pitcha sin idé så att den som lyssnar tror på den lika mycket som du. Du kommer att få pitchträning, verktyg, tips och exempel.

Innehåll:
Vad är en pitch?
Presentationsteknik
Gör din egen pitch – NABC

Patent / Immaterialrätt / Juridik

Detta tillfälle får du lära dig hur du skyddar din affärsidé, hur det fungerar med patent och varumärkesskydd samt vilka lagar och regler du som innovativ entreprenör behöver känna till. Vi reder ut begrepp som designskydd, upphovsrätt och varumärke.

Innehåll:

Patent, varumärkesskydd, designskydd
Symboler och betydelse
Checklistor

Bolagsbildande
Vad är ett avtal?
Aktieägaravtal
Andra viktiga avtal som kunder, leverantörer, personal

Kommunikation / System IT

Vi pratar om kommunikationsplan, strategi, mål och syfte. Vilka plattformar och kanaler passar just ditt företag och vilka verktyg behöver du för att hantera dem? Vid samma tillfälle lär du dig om GDPR, IT-lösningar och vad som krävs rent tekniskt för att rodda ett företag.

Innehåll:
Kommunikations- och varumärkesstrategi
Digital identitet och annonsering

IT-system för ekonomi, administration och kundhantering
IT-säkerhet och GDPR

Pitchtävling & verktygslådan

Det avslutande tillfället är en pitchtävling där du får visa vad du lärt dig i INK LAB. Här har du möjlighet att vinna kapital som du kan använda i vidareutvecklingen av ditt företag. Lycka till!

Senaste nyheter

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.