INK LAB – entreprenörsprogram för dig som vill utveckla din affärsidé

Skicka in din ansökan senast den 1/9 2024

INK LAB är ett kostnadsfritt program för entreprenörer som precis startat sin resa.

Genom INK LAB har du möjlighet att testa din affärsidé och erhålla värdefull input om hur du kan gå vidare med din affärsidé.

NU är ansökan öppen till INK LAB 2024 – ansök här

INK LAB startar vecka 40, onsdag 2/10
INK LAB avslutas vecka 49, onsdag 4/12

Vi träffas digitalt varje onsdagseftermiddag mellan kl 14:30-16:30 under en tioveckorsperiod med syfte att öka deltagarnas kunskaper att driva och utveckla sin verksamhet. Träffarna innehåller föreläsningar, workshops och coachning och däremellan har entreprenörerna chansen att delta i ytterligare aktiviteter som digitala nätverksträffar och gruppcoachning. Coachning sker i grupp så att deltagarna samtidigt har möjligheten att nätverka med varandra.
Vecka 48 är det inget pass utan fokus hos deltagarna ligger på att träna pitch inför finalen, med möjlighet till personlig coachning.


INK LAB avslutas med en pitchtävling där deltagarna säljer in sin affärsidé till en kunnig jury.
50 000 kr fördelas till 1:an, 2:an och 3:an i pitchtävlingen för att utveckla sin idé.

Har du några frågor om INK LAB? Kontakta projektledare madeleine@boras-ink.se 

Vanliga frågor & svar

Vem kan söka till INK LAB?

INK LAB vänder sig till entreprenörer och startups som är i ett tidigt skede som arbetar med att verifiera sin affärsidé.
Om du har ditt säte i Västra Götaland kan vi stötta dig, oavsett vad din affärsidé handlar om.
Vi stöttar också bolag inom textil och mode, så om din affärsidé har en koppling till textil är du välkommen att söka, oavsett vart i landet du befinner dig.

Hur funkar det med sekretess?

Borås INK arbetar alltid enligt sekretessavtal, så även i INK LAB. Inför antagande i programmet skickas sekretessavtal ut till samtliga deltagare som medverkar i workshops så att du kan känna dig trygg att jobba med din affärsidé tillsammans med dina kurskamrater.

Hur mycket tid behöver jag lägga ner på INK LAB?

När du blir antagen till INK LAB förväntas du delta i digitala föreläsningar och workshops en gång per vecka. Det är sju pass:
2/10 14:30-16:30 onsdag
9/10 14:30-16:30 onsdag
16/10 14:30-16:30 onsdag
23/10 14:30-16:30 onsdag
6/11 14:30-16:30 onsdag
13/11 14:30-16:30 onsdag
v. 47-48 förberedande film + boka en personlig coachtid
4/12 Pitchfinal fysiskt i Borås – 14:30-18:00

Därutöver har du möjlighet att delta i gruppcoachning och nätverksträffar med dina kurskamrater. Ca 1 timma coachtid per vecka.

Detta ingår i de åtta digitala träffarna i INK LAB

Introduktion & BMC

Vi börjar INK LAB med att titta på varför, vad och vem din affärsidé är till för. Vad har du att erbjuda, hur skiljer det sig mot vad som redan finns på marknaden och vilka är dina kunder? Detta tittar vi på med en Business Model Canvas, ett verktyg som beskriver ett företags viktigaste affärsprocesser. Under passet introducerar vi även oss från Borås INK som ni kommer träffa under INK LAB.

Innehåll:
Idégenerering & Verifiering
Kundstudie
Know your business
BMC – Business Model Canvas

Marknad & Kommunikation

I passet marknad och kommunikation går vi igenom hur du skapar en stark och trovärdig image för ditt företag. Vi workshopar kring att hitta ditt unika värdeerbjudande och hur du når ut med det på bästa sätt. Vi pratar om kommunikationsplan, strategi, mål och syfte. Vilka plattformar och kanaler passar just ditt företag och vilka verktyg behöver du för att hantera dem?

Innehåll:
Kommunikations- och varumärkesstrategi
Digital identitet och annonsering
Värdeerbjudande
Kundbehov

Försäljning

Vid detta tillfälle pratar vi om hur du kan sälja ditt erbjudande, vilka säljkanaler du kan arbeta med och hur du når dina kunder. Du får även kännedom om olika typer av affärsmodeller. Vi pratar om digital och personlig försäljning.

Innehåll:

Säljstrategi
Metoder & Verktyg
Utförande
Kundstrategi

Ekonomi, Finansiering & Juridik

Detta område berör budget, hur du skapar tillväxt och olika typer av finansieringsalternativ som ett startupföretag kan nyttja. Hur gör du en kassaflödesanalys, varför görs kontrollbalansräkning, vilka kostnader uppkommer i ett företag och hur får vi finansiärer med på tåget?
Vi pratar även om drivkraften du har till ditt företag och vikten av att sätta upp mål. Vad krävs för att vi ska nå våra mål?

Innehåll:

Ambitioner, mål och tillväxtplan
Likviditetsbudget, kapitalbehov och finansiering
Bolagsform och redovisning
Olika former av finansiering

Hållbarhet

Vi pratar om hållbarhet ur ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Hur kan du som företagare bidra till att FN:s globala mål uppnås och hur kan en cirkulär affärsmodell påverka din affär? Hur kan du använda dig av SDG-målen för att bygga ett hållbart bolag?

Innehåll:

Agenda 2030 – En gemensam agenda för världen
Systematik, strategi och kommunikation
Cirkulär ekonomi

IP (immaterialrätt/patent) & Tech

Idag är det viktigt att redan från början tänka digitalt i sitt bolagsbyggande och använda sig av verktyg som AI och datadrivna processer. Hur kan du använda tech i ditt företag för att lösa problem, förbättra din tjänster samt effektivisera din affär? I passet får du också lära dig hur du skyddar din affärsidé, hur det fungerar med patent och varumärkesskydd. Vi reder ut begrepp som designskydd, upphovsrätt och varumärke.

Innehåll:

Patent, varumärkesskydd, designskydd
Symboler och betydelse
Checklistor

AI och datadrivna processer
Digitaliseringsstrategi

Pitch

Hur säljer du in din affärsidé? En av nycklarna till att lyckas är att kunna pitcha sin idé så att den som lyssnar tror på den lika mycket som du. Du kommer att få pitchträning, verktyg, tips och exempel.

Innehåll:
Vad är en pitch?
Presentationsteknik
Gör din egen pitch – NABC

Pitchfinal

Det avslutande tillfället är en pitchtävling där du får visa vad du lärt dig i INK LAB. Här har du möjlighet att vinna kapital som du kan använda i vidareutvecklingen av ditt företag. Pitchfinalen är fysisikt i Borås. Lycka till!

Lyssna på en startup som deltagit i INK LAB

Lyssna på podcasten Klara, färdiga, entreprenör där Mikael Jarefjäll Weidestam, grundare till bolaget 24 Duty medverkar. Han deltog i INK LAB våren 2021 och har nu tagit in kapital med upp till 10 miljoner. I podden berättar han om sin affärsidé, sitt entreprenörskap och det stöd han får av Borås INK, från starten med INK LAB och nu i INK Business.

Senaste INK LAB-nyheter