Tuutuum – digitaliserar ICE-information för trygghet i akuta situationer

jul 4, 2023

Var säker med Tuutuum! Med en enkel skanning med din mobil finns relevant medicinsk information tillgänglig för ex dig, räddningspersonal och sjukvård så att varje person får rätt vård i akuta situationer. Det GDPR-säkra integritetsskyddet kan även användas för att underlätta hantering av känslig information i vardagen. Grundarna Samira Ismail och Nadia Omar saknade en praktisk, trygg lösning för hantering av medicinsk information i realtid och utvecklade en egen.

Samira Ismail hade tidigare bott i England i flera år och där fanns det ett bilbältesskydd med ICE-information som hon köpt till sina barn för att känna sig trygg om något skulle hända dem på vägarna. I Sverige kunde hon inte hitta något liknande. Inte i hela Norden.

Nadia Omar är själv diabetiker men bär inte diabeteshalsband, som är den lösning det hittills hänvisats till i Sverige.

– Det är för privat för att ha på sig halsbandet. Med ett sådant halsband är din diagnos det första folk ser med dig. Jag ville ha någonting som förmedlar min akutinformation men ändå behåller den privat när den inte behövs, säger hon.

Samira kontaktade Nadia och vännerna började diskutera olika lösningar för att tillhandahålla den privata informationen utan att inkräkta på personers integritet. De kom fram till att lösningen behövde vara digital och att en kod som endast de som behöver ta del informationen har möjlighet att läsa, skulle vara det bästa.

Trygghet är Tuutuums signum och namnet betyder säker på latin. Det övergripande målet med affärsidén är att kunna få hjälp snabbt. En sektor där snabbheten är av högsta vikt är räddningstjänsten och till hösten kommer de att delta i ett projekt för att utveckla en variant av produkten för offentlig sektor.

– Det finns idag så många olika appar för hälsa men räddningspersonalen har inte tid att leta i mobilen så du behöver ha något fysiskt på dig för att få rätt hjälp. Vi utvecklar våra produkter i nära samarbete med läkare, räddningstjänst och pedagoger för att säkerställa att produkten kommer att passa för deras arbetsmiljö, säger Samira.

Nadias partner David är programmerare och den som utvecklar den tekniska lösningen. Nu har de tagit fram en första prototyp som utvärderas av testpersoner för att säkerställa alla funktioner men inte minst användarvänligheten.

– Vi kommer först att lansera mot den privata marknaden. Det är ett GDPR-vänligt integritetsskydd som gör det enkelt för företaget att se till att personalen, även nyanställda och vikarier, på ett smidigt sätt har tillgång till uppdaterad medicinsk information när den behövs för att erbjuda rätt hjälp. Det skapar trygghet för både anställda och bäraren, säger Samira.

Samira vet vad hon pratar om. Hon är mamma till två barn med diagnoser och att känna trygghet i vardagen är hennes stora drivkraft.

– Det traditionella arbetet har inte funkat med min vardag utan jag har haft anställningar där jag kunnat jobba hemifrån, säger Samira.

Samira är utbildad webbredaktör, arbetar som konsult med att skapa social content och är för många känd som influencer genom @makingitflawless.

Nadia är nationalekonom i grunden och gillar allt som har med affärer och ekonomi att göra. Med rötter i Östafrika där smycken är en central del drev hon tidigare ett företag med smyckestillverkning. Från den resan kände Nadia till att det fanns möjlighet att få finansiering från Almi och inkubatorer. Om de fick med sig de rätta kanalerna skulle de ha större chans att lyckas. För ett år sedan tog de ett möte tillsammans med Almi och Borås INK. De fick då tipset att börja med att ansöka till INK LAB, ett kostnadsfritt entreprenörsprogram Borås INK arrangerar för entreprenörer med affärsidéer i tidiga skeden.

– Jag tänkte då att – vi kör! Vi går in och testar, så får vi se vad vi får för feedback, säger Samira.

Tuutuum inte bara kom med i programmet utan spetsade till sitt erbjudande med hjälp av höstens föreläsningar och coachning. De vann den avslutande pitchfinalen och 50 000 kr till sitt bolag.

– Det bästa med INK LAB var att få trycka ihop allt i en fem minuter lång pitch. Det är så användbart. Jag kommer ihåg att jag upplevde det väldigt jobbigt. Vi har en komplicerad produkt och att förklara allt på fem minuter – hur det funkar, hur vi ska skala upp, hur vi ska tjäna pengar. Men vi har använt den modellen i flera andra scenarier också, berättar Nadia.

I början av året gick de in i den ordinarie inkubatorprocessen, INK Business, för att få vidare stöd av Borås INK.

– Nu har vi gått från affärsidé till att verkligen bygga företag. Vår affärsutvecklare Madeleine Sääf stöttar oss så vi gör rätt saker i rätt tid och i rätt ordning. Det har funkat jättebra och känns skönt att få feedback från en erfaren affärsutvecklare och ha någon att bolla med, säger Samira.

Att utvecklingen hittills gått så fort för Tuutuum beror till stor del på att de är ett starkt team med olika specialkunskaper. Samira och Nadia har känt varandra hela livet genom sina familjer. Deras pappor var kollegor i Saudiarabien innan de var födda, något som de fått veta först på senare år. Båda två kom till Sverige och Falkenberg men sedan tog livet dem åt olika håll till dess Samira flyttade tillbaka till Sverige och de återtog kontakten.

– Vi funkar så bra ihop för vi är intresserade av helt olika saker. Vi krockar inte på det sättet. Vi har ett uttalat veto på våra områden. Jag låter Samira ta sista beslut kring design. Så tänker vi också när vi fortsätter att bygga vårt team. Att varenda person vi tar in handlar om vad kan den personen bidra med som vi saknar, säger Nadia.

Fokus framåt är förutom produktlansering till hösten att säkerställa att produkten lever upp till deras högt uppställda mål, både i det tekniska och designen.

Vi önskar dem fortsatt lycka till på sin spännande resa!

Fler Nyheter från BoråsINK