Textilfabriken i Borås gör exit efter succéåret 2022

jan 16, 2023

2022 blev ett succéår för Textilfabriken. Flera stora samarbeten, nya lokaler, utvecklad maskinpark, utökat tjänsteutbud, tredubblad personal och förvärv av företag. Tillsammans har grundarna Malin Wiland och Linda Göthberg visat att det går att producera hållbar textil i Sverige i större skala. Nu gör bolaget exit från Borås INK.

– Ibland fattar vi inte riktigt hur långt vi har kommit. Vi startade i oktober för drygt två år sedan. Då flyttade vi in i gamla lokalen med fyra maskiner, ett skärbord och inga anställda, så det har gått ganska fort, säger Malin Wiland.

Bolaget deltog under hösten 2020 i Borås INKs INK LAB, ett intensivprogram för entreprenörer som vill testa bärkraften i sin idé och få kostnadsfri coachning av experter inom olika områden. Programmet avslutades med en pitchfinal där Textilfabriken kom på andra plats. Efter det antogs bolaget till Borås INKs ordinarie inkubatorprocess – INK Business och resan framåt har gått fort.

– Efter sommaren 2022 flyttade vi till större lokaler. Vi behövde det för att kunna växa och utveckla verksamheten. Lokalen ligger väldigt strategiskt bra med närhet till motorväg och tåg, berättar Linda Göthberg.

De större lokalerna fylldes snabbt upp med maskiner som bland annat ett digitalt skär och fler anställda. Textilfabrikens målsättning är att vara en helhetsleverantör som tar hand om allt från skiss till färdig produktion och nu har de även digital mönsterkonstruktion inhouse. Att kunna leverera en helhetstjänst gör att bolaget kan hjälpa kunderna att sätta hållbara produkter på marknaden, sett till både miljö, hälsa och ekonomi. Och de insåg snabbt att de låg precis rätt i tiden med sin satsning på att erbjuda hållbar, svensk tillverkning. 

– Det finns en stor efterfrågan på det vi gör och det känns bra att ta tillvara på den kunskap som finns i Borås. Genom samarbeten med bland annat kompetensslussen har vi också kunnat rekrytera nyanlända som besitter kompetens som försvann från Sverige när den tidigare produktionen flyttade utomlands, säger Linda.

Både Linda och Malin brinner för hållbarhet och inte minst den sociala hållbarheten. De är glada att de kunnat förstärka sin verksamhet med viktig kompentens och samtidigt hjälpa människor in på den svenska arbetsmarknaden.

Under hösten förstärktes verksamheten också genom ett förvärv av bolaget Svenljungaverken. Nu har Textilfabriken 10 anställda och kan leverera produkter inom för dem, nya textila områden som exempelvis tillverkning av filter.

Året har varit fullt av spännande samarbeten med bland annat Ellos, Jade Cropper och Unionen. Under våren tog de fram ett specialanpassat koncept mot hotell och restaurang och de deltar även i projektet Mikrofabriker hos Science Park Borås som är ett nätverk för att stärka den svenska textilproduktionen.

– Ett stort och roligt samarbete var Jumperfabriken där Almedahls och Cottons tyger fick nytt liv i en ny produkt när det syddes klänningar av tygerna. Svenska tyger i en svensk produkt, säger Malin.

Under de två år som de varit hos Borås INK har de fått affärsutveckling och coachning kring allt från finansiering till strategier inom försäljning och marknad. Som inkubatorbolag har de också fått ta del av verifieringsmedel till strategiskt viktiga aktiviteter som bland annat mässor.

– Vi fick ställa ut på Nordic Fabric Fair och fick därigenom chansen att träffa kunder på plats. Det var ett bra forum för oss att vara på. De som letar efter tyger behöver också ha producenter så det var ett bra sätt att starta upp hösten på, säger Malin.

Nu fortsätter bolaget resan framåt på egen hand. Borås INK önskar dem stort lycka till och fortsätter med spänning följa dem!

Fler Nyheter från BoråsINK