Nu kan du skydda din motorcykels bränsletank från repor under körning med hjälp av ZipCov. Lösningen som är under patentansökan, består av en klämma beklädd i textil som kläms fast på nedre delen av jackans dragkedja. Grundaren Isaak Martinez Benavides tog MC körkort 2016 och har utvecklat produkten Tank Protector som erbjuder en snabb och smidig lösning som förhindrar onödiga repor på tanken och frustration för motorcyklister.
Nu är våren på gång och efter en lång vinter med putsande på hojarna är det äntligen dags att komma ut på vägarna igen. I samband med detta lanserar inkubatorbolaget ZipCov sin patentsökta produkt ”Tank Protector” för att skydda bränsletanken undan repor från jackans dragkedja. Tank Protector är en klämma beklädd i ett softshelltyg som sätts på underdelen av jackans dragkedja.
– I maj 2020 hade jag köpt en helt ny Ducati Supersport S och tog ut den på en första runda för säsongen. När jag kom hem insåg jag att jag repat bränsletanken med den nedre delen av dragkedjan på jackan – trots att jag hade en tankpad på tanken. I det här fallet var det ingen effektiv lösning för att skydda tanken från repor, berättar Isaak Martinez Benavides.
Då väcktes tanken på att hitta en egen lösning för att undvika repor i framtiden. Han testade att sätta en klassisk reflexklämma på nedre delen av dragkedjan men ville klä den i ett textilt material. Isaak tog hjälp av sin pappa att utveckla klämman till en första prototyp klädd i textil. Isaak själv är ingenjör och har ingen textilbakgrund men hans farmor var sömmerska och hon lärde Isaaks far att hantera symaskinen. Prototypen blev så pass bra att han kände att den skulle gå att vidareutveckla till en affärsidé.
Idén blev till ett företag
Isaak insåg att om han vill ta produkten från hobbynivå till att starta företag skulle han behöva tillverka en egen typ av plastklämma. I den vevan kom han i kontakt med en student på Chalmers som var kunnig inom 3D-printing och som drev ett bolag som tillverkade plastdetaljer. Efter några vändor fram och tillbaka hade de lyckats utveckla en fungerande plastklämma för ändamålet. En kontakt i Uddevalla tog honom vidare med textilhöljet, men sen uppstod det oväntade problem.
– Min kontakt i Uddevalla hade ambitionen att hjälpa till men blev tvungen att dra sig ur på grund av personliga skäl. Tanken var att han skulle producera produkten men nu fanns han inte längre tillgänglig. I samma veva slutade studenten som hade hjälpt mig att ta fram plastklämman att svara. Nu stod jag där med en nästan färdig produkt men hade ingen som kunde tillverka den åt mig, säger Isaak.
Isaak ringde runt till ett stort antal olika företag och personer i hopp om att någon skulle kunna hjälpa honom vidare men utan att få napp. Det faktum att Isaak ville jobba vidare med produkten under ett sekretessavtal mellan parterna var en av orsakerna till det. Då kom han i kontakt med det ekosystem som finns för att stötta innovativa entreprenörer, och via en rad möten med YesBox, Almi, Nyföretagarcentrum, Innovatum och Drivhuset i Borås blev han tipsad om inkubatorn Borås INK. Det var först då saker och ting började hända på riktigt men helt självklart var det inte.
– Eftersom både Borås INK och Almi kräver att en affärsidé ska vara innovativ för att få stöd, behövde jag bevisa innovationshöjden i min produkt. Till en början fanns det vissa utmaningar och det var därför osäkert om mitt företag (ZipCov) kunde antas som inkubatorbolag. Det var en väldigt nervös period men efter några veckor hörde de av sig och sa. Vi tror på Dig och vill ge Dig en möjlighet hos oss. Det var väldigt smickrande, jag blev superglad över att bli inkubatorbolag hos Borås INK. Som inkubatorbolag har jag lärt mig oerhört mycket och inte minst om att ta saker och ting i turordning, även fast det har varit oerhört frustrerande att behöva vänta, ibland upp till flera månader för att kunna gå vidare. Det hade redan hunnit gå tre år från att jag kom på idén, berättar Isaak.
Med inkubatorns coaching förstod Isaak att saker och ting skulle dröja för att säkerställa att idén blev skyddad. Det är en utmaning som alla innovativa idéer brottas med och som kan upplevas som frustrerande. När Zipcov fick godkänt av Almi fick bolaget stöd med en nyhetsgranskning och efter det stöttade Borås INK med en marknadsundersökning för att utvärdera hur stor efterfrågan på produkten var.
– Genom Borås INK har jag fått stöd från Vinnova för att göra både marknadsundersökning och sedan en IP-strategi, dvs en undersökning för att se hur vi kan skydda produkten, säger Isaak.
Finns att köpa hos flera stora återförsäljare
Nu är varumärkes-, patent- och designskyddsansökan inskickad och produkten har precis lanserats. ZipCov’s Tank Protector finns nu tillgänglig hos tre större återförsäljare av MC-kläder i Göteborg. Målsättningen är att nå ut till alla återförsäljare, primärt i Europa och sedan USA. ZipCov håller dörrarna öppna för intresserade samarbetspartners.
Målgruppen är framför allt förare av sportmotorcyklar, det finns ca 16 miljoner sådana registrerade i Europa och USA. Isaak ser därmed goda potential att nå ut med sin produkt till en stor marknad. Efter lanseringen vill Isaak utöka sitt team. I första skedet ser han ett behov av någon som kan hjälpa till med administration, orderhantering, och ekonomi.
En av de saker Isaak värdesätter mest med samarbetet med Borås INK är det stora nätverket.
– Under hela resans gång har jag fått värdefulla kontakter genom Borås INK, som till exempel leverantören som producerar produkten. De har gjort flera mindre men nödvändiga ändringar på produkten som behövdes för att kunna industrialisera den inför lansering, allt förutsättningslöst eftersom de tror på produkten. Det har underlättat avsevärt och ger en annan tyngd i kontakten när du nämner att du är ett inkubatorbolag. Det senaste året har jag känt att det här hade aldrig gått utan Borås INK. Jag tänkte stort men Borås INK har hjälpt mig att tänka 1000 gånger större. Jag har fått jättemycket hjälp av alla på Borås INK men framför allt från min affärsutvecklare Mats Ekman, säger Isaak som också vill rikta ett varmt tack till alla som hjälpt honom på vägen till lansering.
Vi önskar Isaak och ZipCov stort lycka till med lanseringen och fortsätter med spänning att följa den fortsatta resan!