Team – en av de viktigaste komponenterna för att lyckas med din affärsidé

okt 21, 2024

Ett välfungerande team är a och o för att nå framgång med sin affärsidé. Borås INK har ett stort fokus på team i arbetet med inkubatorbolagen – allt från att hitta rätt kompetenser och bygga teamet till rollfördelning och förväntningar inom teamet. Till hjälp finns bland annat verktyget STEP som affärsutvecklaren Madeleine Sääf är certifierad i.

Det är väl känt att ett starkt team kan få även en sämre affärsidé att bli en succé, men att det tvärtom är extremt svårt att lyckas som ensam entreprenör. När Borås INK antar inkubatorbolag är teamet ett av de kriterier som väger tungt. Det handlar både om att det krävs kunnande inom flera områden, men framför allt att det krävs tid för att satsa på sin affärsidé och då är det tufft att inte ha någon att dela bolagsresan med. Både när det händer positiva och negativa saker i bolaget.

Men hur gör man för att bygga ett framgångsrikt team? Det krävs noggrant arbete med teamet redan från start – även om du i dagsläget är ensam.

– Något som är viktigt att tänka till på redan från start är vilka kompetenser företaget behöver utöver din egen kompetens, och ett tips är att var minst två redan från start. Exempelvis kan ni vara ett bollplank för varandra och avlasta varandra i olika uppgifter. Bolaget får också en större bredd av kompetenser, ett större nätverk och därmed en ökad konkurrenskraft. I min värld är det 10 av 10 för framgång att bygga ett välfungerande, välmående företag, säger Madeleine Sääf.

Om du är en ensam entreprenör bör därför en av dina första actions vara att hitta en teammedlem.

– Ju längre du arbetar med din affärsidé på egen hand desto svårare brukar det vara att hitta en person som matchar. Det kan bli svårare att släppa på kontrollen över vissa områden och att det lätt blir en känsla av att den personen inte offrar lika mycket som du redan gjort. Bygg vidare på dina affärsrelationer genom att delta i nätverksaktiviteter för både näringsliv och studenter, inkubatorsträffar och entreprenörsforum både digitalt och lokalt, och var öppen med att du söker en teammedlem, säger Madeleine.

Nätverkandet kan både ge dig din nya kompanjon och samarbeten som kan utveckla din affärsidé framåt. För att lyckas med det är det viktigt att du tänker strategiskt kring att bygga ditt team.

– Vad är din vision för företaget? Vilka förväntningar har du på de du tar in i teamet? Det är viktigt med tydlighet och lyhördhet. Vad söker du för kompetenser, erfarenhet och personlighet? Och till vilken roll? Var tydlig med om du söker en medgrundare, delägare, advisory board eller om du har möjlighet att anställa, säger Madeleine.

Teamfrågan är en integrerad del i inkubatorns processer och Madeleine Sääf hos Borås INK är certifierad inom verktyget STEP som tagits fram av inkubatorer för att hjälpa startups på rätt väg i olika skeden. I verktyget finns övningar som Borås INKs affärsutvecklare använder i workshops med inkubatorbolagen. Utifrån arbetet tas en handlingsplan för teamet fram. En modell som används är ”Team Canvas” för att strukturera upp tillgångar och behov inom teamet.

– En viktig del är att inventera vilka kompetenser som finns och som saknas i bolaget för att se vad nästa rekrytering ska vara, som i sin tur är en central del i ditt pitchdeck när du träffar t ex investerare, säger Madeleine.

När du är flera grundare och delägare är det viktigt att det finns ett ägardirektiv – vart vill du som ägare med företaget, och andra juridiska bitar på plats. Det är inte alla team som tänker på det i början när hela teamet har ett stort engagemang och gemensamt driv, men säkerställ att det finns en tydlig vision och att teamet är överens om strategin och målet med affärsidén, samt en realistisk tidsplan för att uppnå det.

– Förväntningar, värderingar och ansvarsområden är ett område som alla team behöver arbeta med. Även de mest stabila team kommer till svårigheter och då är STEPs övningar väldigt nyttiga. Det är lätt att i en början ta för givet att man vill samma sak, men när till exempel det händer saker i privatlivet som att få barn, skilsmässa eller förändrad ekonomi, påverkar det även arbetet med startupen. Då behöver det finnas ramar och en strategi på plats för att veta hur teamet ska agera för att driva affärsidén framåt, säger Madeleine.

Ett exempel på övning är ”ägget” där var och en i teamet skriver ner vad som är viktigast för dem, mindre viktigt och oviktigt, utifrån den övningen växer en handlingsplan fram och som man tar action på. Just tekniken att skriva ner och prata runt, samt för att sedan jämföra kan vara väldigt utvecklande för team. Det är en övning som passar bra även för bolag med flera anställda eller företagsavdelningar att göra och gärna regelbundet.

Det är viktigt att komma ihåg att teamet är föränderligt och att alla företag behöver ha en strategi för sitt team. Vid varje kommande rekrytering är det viktigt att se till både kompetenser som behöver tillföras, men också vilken personlighet som passar in i gruppen.

Denna veckan är ”Team & Rekrytering” ämnet på LINK gruppcoachning som vänder sig till allt från entreprenörer och företagare i alla faser. Eventet äger rum på torsdag den 24 oktober kl 8:30-13:00 och är kostnadsfritt. Kanske är det en bra start för dig att arbeta med teamfrågan? Läs mer och anmäl dig här, välkommen!

Fler Nyheter från BoråsINK