Alder Olmai – ekologiska färgpigment från den svenska skogen för naturlig färgning av textilier

mar 1, 2023

Alder Olmai har skapat ett naturligt färgpigment utvunnet ur den svenska skogen som ger vackra färger. Bolaget har grundats av Linda Magdalena Jonsson med målet att de nya, ekologiska färgerna ska användas på bland annat textilier för att minska användning av kemikalier. Nu får hon stöd av Borås INK med bland annat nätverk och testning för att färdigställa sin produkt och nå ut på marknaden.

Namnet Alder Olmai kommer från den uråldriga skandinaviska mytologin om ett skogsväsen som lever i ett av träden och är den som bjuder in dig i skogen.

– De här färgpigmenten ger en äkta färgpalett, utvunnet från den svenska skogen som är vänlig mot klimatet, säger Linda Magdalena Jonsson.

Hon är just nu inne i en valideringsfas där hon testar färgpigmenten på olika typer av material. Det handlar om att ta reda på vilka växter som ger färgstarka och hållbara pigment som skulle passa att använda i bland annat textilindustrin. För några veckor sedan var hon på plats i Borås för att utvärdera tvättester av de infärgade proverna.

– Vi utforskar just nu vilken metod som ger bäst resultat. Det finns så många olika växter och material så det gäller att avgränsa sig till de växter som ser ut att ha bäst potential och fortsätta arbeta med dem, säger Linda Magdalena.

Testerna utförs i samarbete med Textilhögskolan i Borås och är en av de delar i affärsutvecklingen som Borås INK stöttar Alder Olmai med genom att finansiera tillgång till labbmijö och personal. Det var tack vare Borås INKs textila nisch som Linda Magdalena sökte sig till Borås. Bolaget har sitt säte i Dalarna och stöttas sedan tidigare av Dalarna Science Park. Genom att kunna erbjuda en saminkubation får nu Alder Olmai stöd av båda aktörerna, där Dalarna Science Park står för generell affärsutveckling och Borås INK stöttar med nätverk och kunskap inom det textila.

– När jag sökte mig till Dalarna Science Park var de kloka nog att säga att Borås är experterna på det här så kolla om vi kan arbeta tillsammans. Det har blivit en fin harmoni där vi har möten både tillsammans och var för sig. Annelie Rådhall i Borås har kommit in med de här professionella produktionsögonen och den praktiska stöttningen i hur gör vi, vart börjar vi, vilka delar är viktiga och vilka människor finns det som vi kan kontakta för att komma vidare. Det betyder allt och ger en sådan trygghet att ha någon som kan guida dig rätt, säger Linda Magdalena.

Linda Magdalena har tidigare arbetat som bland annat concept controller för retailbolag med överskottskollektioner och varit baserad i Sydafrika i många år. Det var där hon kom i kontakt med textil tillverkning och började ifrågasätta hur det såg ut.

– Jag kunde inte riktig fatta att det var så illa. Jag blev chockad av det. Jag började läsa på om hur kemiska ämnen som används i industrin kan påverka bland annat hormonella obalanser i kroppen hos kvinnor och insåg att mina egna obalanser kunde vara kopplade till kläderna jag använder. Då fattade jag ett beslut att jag vill bara ha en arbetsgivare och det är moder jord, berättar Linda Magdalena.

Sedan dess har hon studerat växtmedicin, energimedicin och örter i kombination med att hon arbetat som art director och creative director. Hennes stora passion är färg och där växte en önska fram om att hitta färg som är vänlig mot vår planet.

– Jag började titta på hur människor gjorde förr och har djupdykt i våra gamla svenska färgrecept. Att många saker som till exempel vår flagga till en början färgades av växtfärger, men att många av de färgerna kom från det södra halvklotet där de naturliga färgerna är skarpare som exempelvis indigo, säger Linda Magdalena.

De färger som Alder Olmai testat fram som härrör från den svenska skogen landar i en jordnära färgskala.

– Det är en naturligt skandinavisk färgpalett med väldigt många fina kulörer och nyanser av dem, berättar Linda Magdalena.

Målgruppen för Alder Olmai är textilföretag som vill jobba 100% naturligt och då kan vara helt transparenta i sin process. Det kan vara företag inom mode, inredning och bäddtextil.

Nästa steg för Linda Magdalena är att hitta företag som vill göra testkollektioner med Alder Olmais färger och på så vis vara med i processen att ta de nya färgerna till marknaden. Hennes mål är att inom några år ha en produktionsstudio för tillverkning av pigment och infärgningar där hon kan göra kollektioner tillsammans med kunder.

Vi önskar Alder Olmai stort lycka till och ser med spänning fram emot att följa den fortsatta resan!

Besök gärna Alder Olmais hemsida.

Linda Magdalena Jonsson, grundare till Alder Olmai

Fler Nyheter från BoråsINK