Athlete Analyzer uppmärksammas av CNN

apr 25, 2018

Athlete Analyzer Judo är en samarbetsplattform för coacher och deras atleter. AAJ är i sin första version anpassad till judo men den är under utveckling för att stödja även andra sporter, främst inom kampsport. AAJ lanserades som en första version för tre år sedan och används idag av fyra landslag (Sverige, Norge, Finland, Portugal) och har användare i över 20 länder. Att CNN uppmärksammar plattformen betyder att det är ett revolutionerande verktyg samt innebär att fler kommer att få kännedom om det.

– Jag tror stenhårt på det vi gör, men det är svårt för ett lokalt svenskt företag från Borås att få exponering. Det här är en jättemöjlighet för oss att nå ut globalt, säger Nicklas Björklund, grundare och VD Insudo Factory.

CNN flög alltså till Stockholm specifikt för att intervjua Nicklas Björklund, den svenska landslagschefen Robert Eriksson och Tommy Macinas och Anna Bernholm som tävlar i det svenska judo landslaget och som använder AAJ.

– Det var bra tajming för både Tommy och Anna hade precis vunnit sina klasser på GP-tävlingen i Antalya, vilket var första gången för dem. Anna blev dessutom den första svenska kvinnliga judokan som har vunnit en Grand Prix. Svensk judo som gått bra de senaste åren blev därmed ännu mer av en snackis i judovärlden. Tyvärr kunde Anna inte närvara under intervjun så Tommy fick hjälp av en av landslagets andra stjärnor, Robin Pacek under inspelningen, avslutar Björklund.

Inslaget går ut i CNN International, som finns i drygt 200 länder, idag 13.30, 14.45, 16.45, 23.30, 00.45. Det kommer även att visas för bolagets nordamerikanska publik och sedan finnas tillgängligt på www.cnn.com/judo

 

Detta är Athlete Analyzer

Athlete Analyzer Judo är en samarbetsplattform för coacher och deras atleter. AAJ är i sin första version anpassad till Judo men den är under utveckling för att stödja även andra sporter, främst inom kampsport.

Grunden i systemet är att atleterna själva laddar upp sina matchvideos till AAJ (eller använder en Youtube länk). Därefter ”taggar” de alla matchhändelser såsom poäng och varningar. Informationen används sedan för att visualisera atletens styrkor och svagheter samt ger möjlighet att specialstudera tekniker. Detta innebär att alla coacher som är involverade i atleten (på olika nivåer såsom klubb, regional samt nationell nivå) kan analysera informationen och därefter planera framtida träning. Just samarbetet mellan de olika nivåerna är en unik styrka i systemet vilket innebär nya möjligheter till samarbete.

Systemet innehåller även en träningsdel där coacher kan skapa detaljerade träningsplaneringar som sedan delas med de aktiva. De aktiva kan se exakt vad de skall göra varje pass och kan enkelt rapportera passet som utfört eller ej. All träningsdata går sedan att analysera på en mängd olika sätt och systemet räknar även ut ”Training Load” samt varnar för skaderisker. Träningsplaneringar kan även delas mellan coacher, tex från nationell nivå ned till klubbnivå för att säkerställa att träningen håller en hög nivå.

Systemet är webbaserat och det finns även appar för iPhone och Android vilket innebär att all information finns tillgänglig oberoende av plats eller tid. Detta är viktigt då både coacher och atleter ofta är baserade på olika platser runt om i landet samt att de ofta är på resande fot.

www.athleteanalyzer.com

 

Fler Nyheter från BoråsINK