My Atmosphere renar luften åt våra barn

jun 7, 2018

Det var när ST-läkaren Conny Karlsson själv fick barn som han på riktigt reflekterade över hur dålig luften är i storstäderna. Med god kunskap om luftvägar och andningsorgan började han intressera sig för luftföroreningarnas inverkan på oss människor, särskilt små barn, och bestämde sig att göra något åt det. Han startade projektet My Atmosphere som nu fokuserar på att ta fram ett skydd till barnvagnar för att skydda våra barn från skadliga partiklar i luften.

Conny Karlsson är tvåbarnspappa och ST-läkare inom Anestesi och Intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han ser dagligen vad exponeringen för luftföroreningar gör med oss människor. Årligen dör ca 600 000 barn av luftföroreningar i världen. Men det är inte bara i världens största städer som luften är av dålig kvalitet. Även Sveriges storstäder är i riskzonen.

– Jag kände att jag måste göra något och fick idén om att ta fram en produkt som skyddar våra barn från skadliga partiklar i luften. Jag kom fram till att ett skydd till barnvagnar är en bra början. Små barn har extra känsliga lungor eftersom de inte är färdigutvecklade förrän de är tre år. Exponeringen för luftföroreningar orsakar en kronisk inflammation som har inverkan på lungornas utveckling och ökar risken för att senare utveckla sjukdomar. Genom att skydda våra barn när vi rör oss i förorenad stadstrafik skapar vi goda förutsättningar för en bättre hälsa, säger Conny Karlsson.

Produkten är ett universalskydd till barnvagnar, likt de regnskydd som vanligtvis följer med idag när du köper en vagn. Än så länge är det ett projekt i prototypstadiet. Med hjälp av Smart Textiles pågår framtagning av det tyg som ska utgöra höljet till skyddet. Ett annat företag som är specialister på just luftrening ska tillverka den luftrenare som sedan integreras i skyddet. Slutprodukten ska till en början vara en universallösning som passar alla typer av barnvagnar. En produkt med ett gediget säkerhetstänk i varje steg.

– Visionen är att alla föräldrar ska ha ett sådant här skydd till sin barnvagn, att det är standard att ha ett sådant, var du än bor i världen. Luftföroreningarna finns överallt runt omkring oss och kommer tyvärr inte att försvinna inom en snar framtid. Jag hoppas framöver även att kunna driva lobbyingprojekt för att verka för en bättre luftkvalitet för vår framtid, för våra barn.

Conny kom i kontakt med Inkubatorn i Borås när han sökte efter någon som kunde hjälpa honom att utveckla idén. Med expertisen inom teknisk textil hos Smart Textiles, kombinerat med affärsutveckling hos Inkubatorn, var det självklart att han skulle bli kund till FashionInk.

– Jag hoppas och tror att jag kommer få stöd i hur jag ska driva ett företag utifrån min idé. Jag vet också att Inkubatorn har ett stort kontaktnät och är duktiga på att hitta finansiering till sina kunder. Det är enormt viktigt.

I höst är Conny tjänstledig från sin tjänst som läkare och har som ambition att då komma igång med produktionen. Förutom säkerhetstänket som följer med i varje steg i framtagningen är det viktigt att det blir en snyggt designad produkt som är användarvänlig. Även om det till en början blir en universalprodukt finns det alla möjligheter att senare tillverka white label-lösningar och om fem år finns barnvagnsskyddet på en europeisk marknad. Parallellt med att driva en debatt och innovationsprojekt kring luftföroreningar hoppas Conny bidra till en bättre miljö för kommande generationer.

 

Läs mer om My Atmosphere här.

 

Fler Nyheter från BoråsINK