Disruptive Engineering

David Ness och Patrik Berglund har arbetat tillsammans på Ericsson i Viared utanför Borås i snart 20 år. De kreativa killarna har alltid haft ett brinnande intresse för teknik och teknikutveckling och på fritiden har de hittat på flera projekt tillsammans. Bland annat byggde de för över tio år sedan en egen gps. Det var först när det blev aktuellt med varsel för Ericsson som de tog steget och startade eget företag med en av idéerna – en uppkopplad kaffekvarn.

Under flera års tid har David och Patrik undersökt och testat olika tekniker, metoder och idéer inom teknik, mest för att testa och lära och ingen av dem har drivits så långt som till färdig produkt. Sommaren 2016 blev det känt att deras arbetsgivare, Ericsson i Viared, skulle lägga ned sin tillverkning och utveckling så de bestämde oss för att “go all in” och haka på elbilsbranschen med en ny affärsmodell för laddning. För att förfina den anmälde de sig till en utbildning i affärsutveckling och i samband med det kom de i kontakt med Inkubatorn i Borås.

UTMANING
Efter ett några vändor med olika idéer valde de att satsa på en helt annan än utgångsidén av olika anledningar, bland annat på grund av deras begränsade tid, vilket de menar är deras absolut största utmaning, att få tiden att räcka till. En annan utmaning är att hela tiden anpassa sig till det nya de lär sig efterhand som de jobbar med en idé. Det man trodde förra veckan kan mycket väl visa sig vara helt felaktigt. David och Patrik menar att det verkligen inte är någon sprint race att starta företag, utan ett ultramarathon, med små sprintar vid varje uppförsbacke. Med andra ord, uthållighet är en utmaning och att inte tappa momentum vid nederlag.

COACHING
Genom Inkubatorn har David och Patrik fått utbildning i ett brett perspektiv. Under våren 2017 deltog de i Inkubatorns seminarieserien Think Business, de har fått ekonomiskt bidrag genom bl a Inkubatorns Innovationsstipendium, subventionerat kontor och hjälp att bli presenterade för eventuella finansiärer. De får även feedback på sina idéer och ett kontinuerligt bollplank.

FRAMTID
Den närmsta tiden är det fokus på att få ut den första prototypen till en av Disruptive Enginerings referenskunder. Därefter ska den utvärderas och David och Patrik får feedback från kunden. Efter det ska fler prototyper tillverkas för att få fler referenskunder. Vid positiv feedback ska produkten tillverkas i full skala, certifieras och säljas. Om fem år är Disruptive Engineering 25 anställda och levererar dagens produkt till stora delar av världen. De har då även breddat arbetsområdet till fler branscher än cafébranschen med flera olika uppdragsgivare inom digitalisering.

Följ Disruptive Engineering här

Relaterade artiklar

Se fler bolag som vi arbetar med just nu

Zipcov

Zipcov

Zipcov har lanserat en patentansökt produkt som skyddar motorcyklars bränsletankar från repor. Grundaren Isaak...

läs mer
Buzzy Stores

Buzzy Stores

Buzzy Stores är en digital handelsplattform som möjliggör för hela världen att handla direkt med lokala aktörer. Utan...

läs mer
PicApp

PicApp

Välkommen in till morgondagens nya vana: En skalbar hållbar innovation som skapar värde för samhälle, företag och...

läs mer