Cirkeln är sluten och vi summerar #SIR18

apr 13, 2018

Foto: Solveig Klug, Högskolan i Borås. Från vänster: Mikael Damberg (Närings- och innovationsminister), Henrik Jansson (Inkubatorn i Borås), Birgitta Losman (VGR), Erik Bresky (Science Park Borås) och Björn Brorström (Högskolan i Borås)

Cirkulär ekonomi var temat för 2018 års Innovationsriksdag. Ett uttryck som har kommit att gå från nytt, till trendigt och numera en nödvändig omställning. Men hur applicerar vi cirkulär ekonomi på våra verksamheter, dvs hur ska vi som affärsutvecklare och projektarenor ”lära” våra bolag att tänka, utveckla och producera cirkulärt? Och för att börja i rätt ände; hur ska de offentliga aktörerna som i stor utsträckning ger oss våra uppdrag förstå och agera för att ge oss rätt förutsättningar? Detta var de stora frågeställningarna under dagarna på Textile Fashion Center i Borås.

– Jag upplever en stor enighet bland myndigheter, politiker, akademi och innovationsmiljöer angående vilken kompassriktning vi tillsammans måste jobba mot. Inkubatorer och science parks är nu självklara utförare i arbetet med våra samhällsutmaningar, och så har det inte alltid varit. Sveriges Innovationsriksdag har för mig bevisat att det både finns kompetens och ett enormt engagemang att fortsätta leda svensk innovationsutveckling framåt, säger Henrik Jansson, VD Inkubatorn i Borås.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Miljöminister Karolina Skog var enade i att det här är viktiga, och avgörande, frågor och lanserade precis före öppningen av Innovationsriksdagen nyheten att Textilhögskolan vid Högskolan i Borås ska utveckla en samverkansarena för hållbart mode och hållbara textilier. Regeringssatsningen – 40 miljoner kronor fördelat över fem år – ska bland annat resultera i att utveckla cirkulära affärsmodeller. Att lanseringen skedde under Sveriges Innovationsriksdag var ingen slump och förutom Science Park Borås lär Inkubatorn i Borås få glädje av satsningen genom nya typer av inflöden av idéer som ska bolagiseras och kommersialiseras.

– Från Swedish Incubators & Science Parks perspektiv så gläds vi över årets mycket lyckade och uppskattade upplaga av Sveriges Innovationsriksdag. Borås gav den nationella konferensen ett varmt välkomnande och intressant program, i en mycket stimulerande miljö. Er goda samverkan med inkubatorn och science parkens centrala funktioner är säkerligen något som stimulerar många, kommenterar SISPs avgående VD Magnus Lundin, och fortsätter:

– För mig personligen var detta särskilt värdefullt, att få avsluta min tid för och med Sveriges inkubatorer och science parks med ett så aktiv och givande event tillsammans. Ser fram emot att besöka Borås snart igen!

När Sveriges Innovationsriksdag nu har stängt dörrarna för i år kan vi summera flera inspirerande talare, ovärderligt erfarenhetsutbyte, en mängd nya insikter och kunskaper, ett Innovationsmanifest, tankar om ett nytt mindshift samt insikten att det är bra att ha fötter, men inte nödvändigt för att ta sig till stjärnorna. Huvudsaken är att man vet varför man ska dit och att hitta ett sätt att lyckas.


Shahrzad Kiavash, sist ut på scenen under Sveriges Innovationsriksdag 2018. Foto: Sara Elg

 

#SIR18 i Borås 10-11 april i lokal media:

Borås Tidning: Vad är Sveriges Innovationsriksdag?

Borås Tidning: Borås blir innovativ mötesplats

Borås Tidning: Ett otroligt ärofullt förtroende

Borås Tidning: Regeringen satsar 40 textilmiljoner i Borås

Beta Borås: Välkommen till en dystopisk bild av verkligheten, som börjar med vad vi har på oss.

Beta Borås: Ljuset i tunneln för en mer hållbar värld växte till en strålkastare i Borås

Sveriges Radio P4 Sjuhärad: Borås får nytt textilt centrum

Fler Nyheter från BoråsINK