Digital rådgivning för långsiktigt god privatekonomi

mar 26, 2018

David Klamer är civilingenjör i grunden och har alltid haft ett stort intresse för privatekonomi. Det var när han skulle hjälpa en vän med att starta ett sparande som han kom på idén att skapa en digital tjänst för privatpersoner som hjälper dem att prognostisera sin ekonomi och göra smarta långsiktiga val.

– Jag insåg att de flesta människor inte är medvetna om hur små förändringar har stor effekt på lång tid. Det är dessutom många parametrar att hålla reda på och förstå hur de påverkar varandra. De flesta tjänster som redan finns fokuserar på betydligt smalare områden, såsom pension eller fondsparande. Jag saknade ett verktyg som kunde ge en heltäckande prognos, säger David Klamer.

Tillsammans med Tobias Lewandowski som är marknadsstrateg och specialist inom digital kommunikation har de utvecklat gratistjänsten Econans – ett prognosverktyg för privatpersoner som kan laborera och få rådgivning för en långsiktigt god privatekonomi. David själv har alltid haft ett stort intresse för matematik och ekonomi.

– Det är jag som har gjort beräkningarna och de är sen verifierade hos en doktor i matematik. Tillsammans med en webbyrå har vi sedan byggt webbtjänsten baserad på våra formler och beräkningar, fortsätter David.

Econans lanserades som betaversion i januari i år och har redan över 2000 användare. Förra veckan lanserades den nya versionen av tjänsten; en uppdaterad design för bättre användarvänlighet. Under året väntar ännu fler nyheter, bland annat hur användarna med hjälp av Bank-ID ska kunna hämta sina finansiella uppgifter direkt in i tjänsten och slippa fylla i dem manuellt. Detta är möjligt tack vare en ny lag – PSD2 – som i korthet innebär att bankkunder har större makt över vilka uppgifter banker måste lämna ut.

– Ambitionen är att upprätta samarbeten med banker och andra aktörer som verkar inom privatekonomi såsom försäkringsbolag och fondbolag. Men, vi ska alltid vara en opartisk och trovärdig aktör.

 

David och Tobias fick råd via Almi Väst att ta kontakt med Inkubatorn i Borås för att utveckla Econans som företag. Hos Inkubatorn hoppas de få stöd i att sätta en bra struktur på bolaget och komma i kontakt med rätt stakeholders för att ta rätt steg framåt.

– Vi har fått ett jättefint mottagande av Per-Anders och Markus som är affärsutvecklare på Inkubatorn och vi ser fram emot att få deras expertis inom affärsutveckling under resan att utveckla Econans. Nu har vi testat en enkel version av tjänsten som har blivit väldigt uppskattad, så nu ska vi bara göra den ännu bättre!

 

Gör en personlig prognos över din privatekonomi här.

Fler Nyheter från BoråsINK