Ekkono Solutions listat som ett av de tio mest intressanta startupbolagen

nov 10, 2019

Förra veckan arrangerades Web Summit 2019 i Lissabon. Web Summit anses vara världens ledande tech-konferens och samlar årligen tiotusentals startups, företagsledare, entreprenörer och beslutsfattare. Årets upplaga attraherade över 70 000 deltagare från 163 länder, varav 2200 startups och 1200 investerare. Ekkono Solutions, som både är en del av BoråsINKs process och huserar i kontorshotellet i Textile Fashion Center, var redan före konferensen rankad som ett av de tio bolag som var mest efterfrågat av investerare.


Jon Linden, VD Ekkono Solutions AB

Web Summit startade på Irland 2009 men hålls sedan 2016 i Lissabon, Portugal. Det anses vara det viktigaste tech-eventet i världen och erbjuder förutom de mest välrenommerade talarna, även en stor mässa, nätverksevent, pitch sessions, med mera. Några av årets mest välrepresenterade branscher var kommunikation, e-handel och retail, fintech och maskininlärning. Det sistnämnda är precis vad Ekkono Solutions sysslar med och det var ingen överraskning att bolaget var ett av dem som var mest uppbokat av investerade för one-to-one-möten.

– Så häftigt! Veckan före Web Summit kom det ett blogginlägg från arrangören där de listade de tio startups som hade flest förfrågningar om möten från investerare. Det enda icke-amerikanska, brittiska eller tyska bolaget var Ekkono på tionde plats. Så det har varit hektiska dagar med en massa möten, säger Jon Lindén, VD för Ekkono och den som var på plats i Lissabon.

 

Smarta IoT-prylar rätt i tiden

Ekkono gör uppkopplade saker smarta, enkelt förklarat. Lite mer komplicerat och förklarande har de utvecklat en programvara som bäddas in i IoT*-prylar för att, via en tillhörande verktygslåda, så kallar SDK (Software Development Kit) implementera maskininlärning. Produkten bygger på sju års forskning vid Högskolan i Borås, av Rikard König som idag är medgrundare av Ekkono, och möjliggör träning av individuella maskininlärningsmodeller på små plattformar, det som kallas Edge Machine Learning.

– Vi ligger väldigt rätt i tiden. När vi startade Ekkono, baserat på Rikards forskning var det ingen som pratade om Edge Computing, och än mindre om Edge Machine Learning. Idag försöker alla klämma in Edge överallt eftersom det har blivit i ropet. Vi har då privilegiet av att vara en bra bit på vägen med en färdig produkt, ett grymt bra team, och ett antal fina kundreferenser såsom ABB, Volvo, Siemens, Husqvarna med flera.

En möjlighet med smarta IoT-prylar är att de kan lära sig olika saker efter behov, av sig själv, utan att behöva programmera manuellt. Att lära per sak är en stor fördel. Det möjliggör prediktivt underhåll, automation, driftoptimering och mer intuitiva självlärande saker, för såväl industri- som konsument-IoT. Ekkono grundades som bolag 2016, men har expanderat i raketfart och är eftertraktat av såväl kunder som investerare.

– Vi har erfarenhet av att bygga företag sedan tidigare, men varje gång är unik. Fast vi har gjort mycket rätt, och som Stenmark sa, ”ju mer jag tränar, ju mer tur har jag”. Det är väldigt häftigt att erövra världen från Borås och Varberg. I somras påbörjade vi vår etablering i Tyskland och ytterligare ett steg på vägen var att åka till Lissabon som ett eftertraktat villebråd för kapitalstinna investerare. Nu får vi se vad det får för effekt, avslutar Jon Lindén.

 

Läs mer om Ekkono Solutions.

 

* Internet of Things = prylar med inbyggd elektronik och internetuppkoppling, vilket gör att de kan styras eller utbyta data över nätet.

 

Fler Nyheter från BoråsINK