Ekonomi, bokföring och redovisning vid tredje tillfället av Think Business

apr 7, 2017

Onsdagen den 5 april hölls det tredje tillfället av Think Business. Den här gången var det fokus på ekonomi, både från ett bankperspektiv men även vad ett litet företag bör känna till om bokföring och redovisning. Swedbank Sjuhärad och Wengbrand delade med sig av kunskap och tips till en fullsatt sal av entreprenörer.

17522254_10158579260405473_519451934_o

Anna Lannér Johansson från Swedbank Sjuhärad berättade att de är en fristående sparbank med flera kontor runtom i Sjuhäradsbygden. Bankens uppgift för företagskunder är att känna till kundens affär, alltifrån företagets verksamhet, ägarbild och omsättning till var aktiekapitalet kommer ifrån, förväntat affärsflöde, marknader och framtidsplaner. Tips till deltagarna för att få ett banklån var att förstå sina siffror och ha en uppfattning om hur mycket pengar man behöver låna, inte bara fråga hur mycket man får låna. Ett annat tips var att se över betalningsvillkoren till sina kunder.

– Betalar dina kunder i tid? Agera inte bank åt din kund! Börja aldrig med att släppa detta. Lär dina kunder vad som gäller från början, sa Anna.

17820528_10158579260335473_1554959488_o

David Wengbrand från revisionsbyrån Wengbrand höll en snabbkurs i redovisning. Han berättade att det sedan 1 januari 2014 finns ett K-regelverk med fyra kategorier av regelverk som bestämmer vilka regler som gäller för olika Aktiebolag. Detta för att en korvkiosk inte ska behöva göra en lika omfattande redovisning som Volvo. Bolagen i Think Business omfattas av antingen K2 eller K3, sa David. Tips från David vid redovisning var att verkligen tänka igenom om man vill redovisa moms månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Även om det kräver mer arbete för stunden kan det vara bättre att redovisa månadsvis. En annan sak som David underströk var lagkravet att spara bokföringsmaterial i det skick man får det, i sju år. Får man en faktura på mail måste man alltså spara själva mailet, inte bara spara ner eller skriva ut fakturan.

David förklarade också att det är otroligt viktigt att ha koll på sina siffror, att upprätta balans- och resultatbudgetar. Dessa är bra verktyg för att mäta lönsamhet och se trender, men det viktigaste är att hitta nyckeltal som varje specifikt företag enkelt kan följa.

– Ha koll på dina siffror eller ta hjälp. Idag finns det digitala verktyg för att enkelt sköta sin egen bokföring men det är ändå en bra idé att ta hjälp vid större insatser, eller bara för att ha någon att rådfråga, sa David.

Nästa tillfälle av Think Business är onsdagen den 19 april då det kommer handla om rekrytering och ledarskap samt kommunikation och marknadsföring.

 

Partners till Think Business 2017:

Skärmavbild 2017-05-05 kl. 11.05.17

Fler Nyheter från BoråsINK