Enrad ger sig ut på exportmarknaden

feb 17, 2017

Förra veckan kunde vi läsa att Inkubatoralumnin Enrad AB har fått en stororder till Järngrindens projekt Tegelbruket i Halmstad, dit företaget ska leverera värmepumpsanläggningar för geoenergi som installeras av Kyl- & Värmepumpsservice i Halmstad AB. Enrads vd Andreas Bäckäng sa då att ”Det händer en hel del spännande saker den närmsta tiden”. Vi behöver inte vänta länge på fler framgångar. Nu ger sig Enrad ut på exportmarknaden.


(Klicka för att se filmen)

Det är Norges största grossist inom värmepumpar, värmeabsorption och luftkonditionering – ABK – som har fattat tycke för Enrads patenterade teknik för kyl- och värmesystem. Under hösten jobbade Enrad och ABK fram ett distributions- och samarbetsavtal och nu är det klart att ABK börjar importera Enrads system. Den norska staten vill ha naturliga köldmedier i så stor utsträckning som möjligt vid nyinstallation eller utbyten och det rimmar väl med Enrads system där naturliga köldmedier är standard.

– Det är fantastiskt kul att ABK blir vår partner på den norska marknaden. ABK är ett bolag med mycket kompetens och riktigt bra företagskultur. Företagskulturen är viktig för oss då vi verkar inom en bransch med väldigt långa ledtider. Det krävs ett nära och långsiktigt samarbete för att lyckas, säger Andreas Bäckäng.

ABK ägs till 50% av det svenska börsnoterade bolaget NIBE – en global koncern som erbjuder lösningar för inomhusklimat och -komfort samt komponenter och lösningar för mätning, styrning och elektrisk uppvärmning. NIBE finns representerat genom partners och dotterbolag i mer än 50 länder runtom i världen men ABK är den enda representanten för NIBEs produkter i Norge. ABK säljer varumärken som Toshiba, NIBE, Clive, Atlas Copco, Uponor – och nu även Enrad.

Förra veckan tecknade Enrad även ett distributörsavtal med Refrico – en större grossist på den svenska marknaden. Refrico arbetar främst med installatörer och har säljare med lång erfarenhet och hög kompetens över hela landet, vilket gör att Enrads produkter nu når ut på en större marknad. Refrico är dessutom dotterbolag till tyska Frigotechnik som är en av Tysklands största kylgrossister.

– Det är samma känsla med Refrico som med ABK. Riktigt härligt att de tror på oss och vill samarbeta. Vi drar igång ett gemensamt säljarbete omgående med olika kundevent, mässor, etc. Vi kompletterar varandra på marknaden då vi på Enrad mestadels arbetar med konsulter och Refrico med installatörer. Refrico är dessutom vår leverantör av flera komponenter till maskinerna så vi blir både kunder och leverantörer till varandra.

– Att vi nu fått grossister på både den svenska och den norska marknaden är toppen, men det innebär också att vi måste gasa på ännu hårdare. Det är stentufft att vara nytt bolag med nytt varumärke och som jag nämnde tidigare är ledtiderna väldigt långa i branschen. Det krävs uthållighet!

Precis som flera kända start-ups i Silicon Valley startade Enrad i ett garage. Alla var små från början, men med hårt arbete och tålamod samt kunder och leverantörer som vågar ta steget och satsa, får vi nya innovationer och teknik:

Fler Nyheter från BoråsINK