Enrad tar hem stororder

feb 7, 2017

Inkubatorns alumniföretag Enrad AB som erbjuder en patenterad teknik för kyl- och värmesystem, ska leverera värmepumpsanläggningar för geoenergi till Tegelbruket i Halmstad, ett av Järngrindens större byggprojekt under året.


Foto: Järngrinden

Det gamla Tegelbruket på Slottsmöllan i Halmstad ger nu plats för en helt ny stadsdel med 330 hyresrätter, en förskola, en livsmedelsbutik och flera andra butiker. Med hjälp av Boråsföretaget Enrads patenterade styrsystem kan byggnadernas energiförbrukning minskas samtidigt som de modulbaserade systemen möjliggör snabbare och enklare installation.

Enrads system är dessutom fria från F-gaser, något som går hand i hand med den F-gasförordning som EU-kommissionen införde den 1 januari 2015. Historiskt sett har flera kyl- och värmesystem haft en negativ inverkan på växthuseffekten när de har läckt ut i atmosfären. För att minska dessa och därmed utsläppet av skadliga växthusgaser infördes F-gasförordningen.

– Att en så stor aktör som Järngrinden väljer våra värmepumpar är jättekul. Det visar att vi som förhållandevis litet bolag kan ta oss an större projekt. Vår målsättning är att Enrad ska vara det mest energieffektiva och miljövänliga alternativet inom kyl- och värmepumpsteknik och nu med F-gasförordningen är vårt system mer aktuellt än någonsin, säger Andreas Bäckäng, vd Enrad.

Enrad blev kund till Espira Inkubator 2008 och följde även med på resan när den blev Inkubatorn i Borås 2012. Med Inkubatorns hjälp gick Enrad från att vara en prototyp, framtagen av bröderna Mikael och Thomas Larsson, till ett etablerat bolag som gjorde sin exit 2013. Andreas Bäckäng kom in som vd förra året och marknaden ser ljus ut.

– Att bygga energismart och miljövänligt är en självklarhet i dagens samhälle. Vårt system kombinerar en snabb och enkel installation med att byggnaden sedan blir energisnål – en vinnande kombination. Det händer en hel del spännande saker den närmsta tiden, avslutar Andreas.

Fler Nyheter från BoråsINK