God Jul från en helt ny värld

dec 17, 2019

Det lider mot jul igen och snart är 2019 slut. För mig som nytillträdd på BoråsINK har den här hösten varit en speciell tid. Jag, som har verkat i näringslivet hela min yrkesverksamma karriär, har introducerats till en värld som är helt ny för mig, men som jag tycker är helt fantastisk. Runtom i vårt avlånga land finns ett femtiotal inkubatorer; aktörer som erbjuder startups, dvs relativt nystartade, innovativa företag, ett stöd för att ta en idé till marknad snabbare och med betydligt mindre risk än utan vårt stöd. Hur fantastiskt är inte det?


Årets julfest för BoråsINKs och Marketplace kunder och hyresgäster

Jag är som sagt överväldigad över vad vår verksamhet erbjuder företag med innovativa affärsidéer, i Boråsregionen oavsett bransch och nationellt för textilt inriktade innovationer. De startups som har genomgått vår affärsutvecklingsprocess vittnar om hur betydelsefullt det har varit för dem att få stöd i de mest kritiska skedena av att bygga ett företag. Det handlar om allt från att ha ett personligt bollplank, någon som introducerar dem för rätt nätverk, hjälper dem att hitta finansiering eller sitter med på styrelsemöten. Det är modigt att starta företag och som ensam entreprenör är det ofta avgörande att få rätt stöd i rätt tid.


Positioneringsarbete

Det är inte många som känner till vad en inkubator är eller gör. Endast de som har varit i kontakt med en sådan kan förklara det ovärderliga stöd som erbjuds. Här har vi ett ytterligare arbete att göra. Vi vill att alla som har en affärsidé som är ny, unik, hållbar och som tillför en tydlig nytta, ska veta att vi finns. I Boråsregionen välkomnar vi alla oavsett bransch att höra av sig till oss. Är affärsidén inom textil-, logistik, eller e-handel, är det till oss man ska komma vart man än befinner sig i Sverige, eller faktiskt t.o.m. Skandinavien. Vi har genom vår infrastruktur i Textile Fashion Center en unik möjlighet att stötta entreprenörer med allt de kan tänkas behöva för att testa sina innovationer. Jag har aldrig tidigare upplevt en sådan stark plattform för att möjliggöra nya produkter och tjänster att komma till marknaden.


Tar greppet om hållbarheten

Det här med hållbarhet är inte längre bara en snackis, om huruvida man ska integrera det som en del av sin verksamhet. Idag är det en hygienfaktor för alla, stora som små aktörer. Därmed inte sagt att det är enkelt. Det ställs också allt högre krav på att tydliggöra vad hållbarhet innebär. Fördelen är att det är enklare för små, nystartade företag att göra rätt från början än för storbolag att ställa om. En av våra viktigaste finansiärer – Sveriges innovationsmyndighet Vinnova – ställer nu som krav att de startups vi arbetar med i affärsutvecklingsprocessen tydligt arbetar mot ett eller flera av de 17 globala målen mot hållbar utveckling.

Under 2020 påbörjar vi på BoråsINKs därför en satsning för att höja hållbarhetskompetensen hos Boråsregionens tillväxtföretag. Genom seminarier och workshops erbjuder vi entreprenörer – både våra egna inkubatorkunder, men även övriga företagare i Sjuhärad – att höja kompetensen inom hållbarhetsområdet för att bättre framtids- och konkurrenssäkra sina verksamheter. Vad är då ett tillväxtföretag och hur kan man delta i våra kostnadsfria, kompetenshöjande aktiviteter? En vanlig definition är ”ett som företag som ökar sin organiska omsättning rejält år efter år”. Vi menar alltså de företag i Boråsregionen som har som ambition att växa. Håll utkik efter mer information och inbjudan till vår hållbarhetssatsning efter årsskiftet!


En samhällssatsning

BoråsINK ägs av Borås Stad och kan i korthet ses som stadens och regionens investering i nya företag, nya arbetstillfällen och därigenom mer skatteintäkter. Det är också en satsning för att genom innovativa idéer fortsätta att utveckla vårt samhälle. Den här typen av idéer kräver investeringar i extra stöd – det som ofta är avgörande för ett innovativt företag ska orka flyga. Det är här vi på BoråsINK gör skillnad. Så har du en affärsidé som är ny, unik och hållbar – hör av dig till oss så ser vi hur vi kan stötta just dig!

 

Men just nu – ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!

Önskar Stefan Dinér, VD, och resten av gänget på BoråsINK

Fler Nyheter från BoråsINK