Heliospectra levererar belysning för 72 miljoner till Smart Farming

nov 26, 2019

Heliospectra AB, ett av BoråsINKs tidigaste inkubatorbolag, är idag världsledande inom intelligent belysningsteknik för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer. Med produkter som löser nya behov i form av smart och effektiv odling, tar sig företaget in på nya marknader med en enorm fart. Nyligen sålde Heliospectra LED-belysningslösningar till en storskalig glashusinstallation för tomater i Australien för 72 miljoner kronor.

Heliospectra fick stöd av BoråsINK 2006-2008, när BoråsINK hette Espira Inkubator och ägdes av Stiftelsen Espira. Av forskningsresultat från Högskolan i Borås, startade en entreprenör och en forskare ett bolag; initiativet till vad som senare blev Heliospectra AB och som börsintroducerades 2014. Sedan dess har Heliospectra nått stora framgångar, främst i Nordamerika och Europa där den högintensiva LED-lampan har visat sig vara optimal för ljustörstiga plantor som t ex tomater och cannabis. Heliospectras produkter och tjänster passar perfekt in i ”Smart Farming”-konceptet som växer över världen. Nyligen kom Heliospectras största order hittills inom det området.

– Heliospectra är stolta över att samarbeta med Nectar Farms. Vi får leverera vår marknadsledande MITRA LED-belysningslösning, specifikt designad för ljuskrävande grödor. Vår expertis i att genomföra storskaliga projekt stöder dessutom Nectar Farms vision för Smart Farming och automatisering, säger Ali Ahmadian, VD för Heliospectra i ett pressmeddelande.

 

Unik kunskap och kontroll

En stor del av Heliospectras framgång ligger i den kunskap de anställda besitter inom växt- och odlingskunskap. Innan de säljer sina lampor samverkar de med kunden om vilken lampa och vilket spektrum som lämpar sig bäst för den enskilda odlingen. Åt andra hållet är det bland annat genom kundens input som de kan utveckla nya lampor i produktsortimentet, genom behovsstyrd produktutveckling. Heliospectra utvecklar och säljer inte bara världsledande LED-lampor, utan även kontrollsystem för att bl a prognostisera avkastning och kontrollera konsekvent produktion och kvalitet.-

– Våra nya MITRA-lampor är mycket kraftfulla. Genom att erbjuda våra kunder lampor med plantspecifika ljusspektrum, ett avancerat styrsystem och vår expertis inom både LED-teknologi och växtvetenskap, är de garanterade en konsekvent produktion av plantor och grödor av mycket hög kvalitet. På vissa platser i världen behövs det produceras mer mat snabbare och där kan våra produkter exempelvis bidra till att avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk, som är ett av FN:s 17 globala hållbarhetsmål, säger Ulrika Sandford, global marknadschef Heliospectra.

 

Stark tillväxtfas

Heliospectra är inne i en väldigt spännande fas där bolaget befinner sig i stark tillväxt. Sedan ett år tillbaka huserar de i Fiskhamnen i Göteborg, där de bland annat har ett eget labb på kontoret. Sammantaget är de nu 35 anställda med dotterbolag i USA, Kanada samt Japan och hela företaget representerar inte mindre än 13 nationaliteter. Själva lamporna tillverkas i Sverige, närmare bestämt av Orbit One AB i Ronneby. USA och Kanada är de länder där Heliospectra säljer mest hittills, men expansionsplaner finns för både den kinesiska och japanska marknaden och även att utöka ytterligare i Europa.

– Det är en spännande tid just nu. Med nya kontor och kollegor i både Japan och Kanada, kan vi ytterligare stärka vår närvaro på dessa marknader och komma närmare våra kunder. Vi kommunicerar och utför olika aktiviteter på alla våra marknader och deltar på flertalet mässor runt om i världen. Näst på agendan står MJBizCon i Las Vegas med 35 000 utställare från över 70 länder, berättar Ulrika.

 

Betydande stöd från inkubatorn

Heliospectra är alltså ett av BoråsINKs (då Espira Inkubator) absolut tidigaste inkubatorbolag. Staffan Hillberg, grundaren av bolaget som avgick som VD 2017 och som idag sitter med i bolaget styrelse sa i en intervju då att ”Utan inkubatorn hade Heliospectra inte funnits. Starten är ju hälften i sådana här bolag och inkubatorn fyllde en viktig funktion. Vi fick möjlighet att börja lugnt och göra våra första misstag. Vi fick dessutom hjälp att bilda en professionell styrelse och tillgång till kapital, helt avgörande för att vi är där vi är idag.”

 

Läs mer om Heliospectra AB.

 

Fler Nyheter från BoråsINK