Heliospectra satsar mot en stor nyemission

okt 14, 2016

Heliospectra planerar att ta in 91 miljoner i en företrädesemission där huvudägarna tecknar sina andelar samt garanterar hela emissionen. Inkubatoralumnin storsatsar nu på sin internationalisering av de smarta LED-lamporna som bland annat används vid odling av medicinsk marijuana.


Bild: Heliospectra.com

När Heliospectra blev kund till Inkubatorn 2006 bestod företaget av en forskare och en entreprenör med en väldigt intressant teknologi som skulle kunna appliceras på en stor och växande världsmarknad. När bolaget lämnade Inkubatorn 2008 hade nödvändiga resurser tillförts bolaget i syfte att påbörja sin kommersialisering. Framför allt hade de lagt grunden till en bra organisation, men även lockat tre kapitalstarka ägare till företaget; Weland Stål, Industrifonden och Midroc New Technology.


Bild: Heliospectra.com

2014 börsnoterades Heliospectra och sedan dess har det gått i raketfart. Nu satsar de på sälj, marknadsföring och fortsatt produktutveckling i USA och Europa. Heliospectra är världsledande inom intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling. Lamporna har bland annat applicerats framgångsrikt på legaliserade cannabisodlingar i USA. De läser av plantornas beteende, anpassar sig därefter och medför dessutom 50% lägre energiförbrukning och snabbare tillväxt av växterna.

Att Inkubatorn i Borås (då Espira Inkubator) har haft en betydande roll för Heliospectras framgång är självklart för bolagets VD Staffan Hillberg.

– Utan inkubatorn hade Heliospectra inte funnits. Starten är ju hälften i sådana här bolag och inkubatorn fyllde en viktig funktion. Vi fick möjlighet att börja lugnt och göra våra första misstag. Vi fick dessutom hjälp att bilda en professionell styrelse och tillgång till kapital, helt avgörande för att vi är där vi är idag.

Bild: Heliospectra.com

Sedan börsnoteringen för två år sedan har Heliospectra tagit in runt 150 miljoner kronor i riskkapital. Nu satsar man mot den största nyemissionen hittills. Bolaget tar in 91 miljoner kronor i en företrädesemission som i första hand riktar sig till de befintliga ägarna.

Henrik Jansson, VD Inkubatorn i Borås, har följt Heliospectras utveckling ända sedan starten, och han är inte förvånad över bolagets framgångar.

– Som VD för Inkubatorn har jag sett väldigt många spännande teknologier och affärsidéer, men det som i slutändan är avgörande är kompetent management och uthållighet. Här har Heliospectra verkligen lyckats!

www.heliospectra.com

Fler Nyheter från BoråsINK