i5 Solutions effektiviserar byggbranschen

jan 17, 2020

Nicolas St Pierre föddes i Quebec på den kanadensiska östkusten. Uppvuxen i en fransktalande befolkning kände Nicolas i 20-årsåldern att han vill lära sig det engelska språket flytande och flyttade till västkusten. Han hamnade av en slump i restaurangbranschen som skulle bli början på en spännande karriär och till slut ta honom till Sverige där han idag driver en startup i BoråsINKs kontorslokaler i Textile Fashion Center. Hans egenutvecklade projekteringsverktyg testas nu i skarpt läge i byggbranschen för att minska både tid och kostnad samt bidra till ett bättre slutresultat vid större byggprojekt.


Teamet bakom i5 Solutions och A1 Ingenjörer

Att Nicolas St Pierre hamnade i byggbranschen var inte helt otippat då hans pappa var inredningsarkitekt. Karriären var dock inte helt utstakad. Han träffade sin svenska fru när de båda arbetade på en lyxkryssare i Karibien. De flyttade till hennes hemstad Borås 2005 med ambitionen att fortsätta i servicebranschen men upptäckte att den var väldigt annorlunda i Sverige. Nicolas, som har ett innovativt förhållningssätt, som alltid ser förbättringspotential i allt han gör, hade svårt att acceptera att restaurang- och hotellbranschen inte hade samma status som i andra länder. Istället bestämde han sig för att skaffa sig en svensk utbildning.

– Jag började med SFI (Svenska för invandrare), sedan Komvux och till slut kom jag in på Högskolan i Borås där jag utbildade mig till byggnadsingenjör. Det var utmanande att läsa allt på svenska med svenska studiekamrater men jag lyckades genom hårt arbete ta min examen med utmärkelsen ”Bästa prestation under studietiden”, säger Nicolas St Pierre.

 

Ville testa sina idéer

Nicolas fick jobb som entreprenadingenjör/konstruktör på ett väletablerat byggföretag i Borås. Efter fyra år där var han på RISE i två år som byggnadsfysiker och senare på en arkitektbyrå i ytterligare fyra år. Med flera års arbetslivserfarenhet inom en bransch som ständigt är i behov av utveckling, ville Nicolas testa sina egna idéer genom att starta eget företag. Han hade under flera år sett komplexiteten vid projektering av byggnadsprojekt och hade en idé om hur det kunde göras mer effektivt. Han hörde talas om BoråsINK och det stöd som finns att få för människor med innovativa affärsidéer.

– Jag flyttade ganska snart in i Inkubatorns kontorshotell i Textile Fashion Center och startade upp min verksamhet, eller faktiskt två parallella. För att finansiera i5 Solutions, som den egenutvecklade, tekniska plattformen heter, startade jag konsultbolaget A1 Ingenjörer. Där erbjuder jag min expertis till byggbolag på konsultbasis.

 

Skarpt läge

i5 Solutions är enkelt förklarat ett system för att hantera byggfrågor. Mer specifikt är det ett projekterings-, styrnings- och frågesystem för alla inblandade parter i ett byggprojekt, att genom visuella kort planera och kommunicera progressen i projektet. Effekten av att använda i5 Solutions blir mer resursexakta projekt, samtidigt som det blir enklare att utvärdera och dokumentera projekt för att kunna återanvända dem vid framtida byggprojekt.

– Det finns många fördelar med i5 Solutions och i förlängningen kommer systemet att kunna användas i alla branscher som bedriver komplexa projekt. Vi testar det i byggbranschen för att jag själv har erfarenhet därifrån.

Testar den första versionen i skarpt läge gör just nu ett av Sjuhärads mest renommerade byggföretag. Projektet inleddes i strax före jul och feedbacken är överraskande positiv, enligt Nicolas.

– Det är roligt att det går så bra och vår kund ser en stor potential i verktyget. Jag ville få ut systemet och testa det i verkligheten för att kunna förbättra det innan vi trycker på stora försäljningsknappen. Det ger oss möjlighet att göra de förbättringar som krävs innan vi skalar upp.

 

Fokus på att skala upp

Nicolas har i dagsläget två anställda; Hanna med en magisterutbildning i hållbart samhällsbyggande och Emelie som är byggingenjör med inriktning mot BIM (Building Information Modeling). Båda jobbar 100 % sedan en tid tillbaka och ambitionen är att växa till att vara ca 20 medarbetare inom fem år. Då används i5 Solutions över hela Norden och troligtvis inom fler branscher. Intäkterna kommer från licenspengar kombinerat med projekteringstimmar från A1 Ingenjörer som Nicolas då planerar är integrerat i i5 Solutions AB.

– Vårt fokus just nu ligger på att justera och förbättra produkten under testprojektet. Efter det måste vi anställa fler för att både vidareutveckla och sälja.

 

Driva bolag som entreprenörer

Genom BoråsINK har Nicolas enligt honom själv fått ett fantastiskt stöd. Då han inte är från Sverige ursprungligen uppskattar han stödet han får, dels med viss finansiering, men framförallt att få struktur i bolagsbyggandet.

– Vi har en fantastisk coach i Maria Åhman (affärsutvecklare BoråsINK) som alltid finns där för mig och mina kollegor när vi behöver bolla frågor. Hon bidrar med pepp och energi när det känns tungt, men framförallt har hon har lärt oss att driva bolag som entreprenörer och inte som ingenjörer. En annan starkt bidragande faktor till våra framgångar är att vi sitter i miljön i Textile Fashion Center. Här finns likasinnade, dvs entreprenörer med liknande visioner och ett starkt driv. Som entreprenör är det lätt att känna sig ensam, men det är man aldrig i det här huset. Det finns alltid någon att luncha och bolla idéer med. Här finns bara möjligheter! avslutar Nicolas.

 


Nicolas St Pierre

 

Fler Nyheter från BoråsINK