Kvinnliga entreprenörer att inspireras av

mar 8, 2024

Jämställdhet är ett av de hållbarhetsmål vi som inkubator arbetar mest aktivt med och vår största chans att skapa förändring är genom våra inkubatorbolag. Idag tar vi chansen att lyfta några av inkubatorbolagen med kvinnliga grundare lite extra och hoppas att fler låter sig inspireras av deras resor.

Samira Ismail och Nadia Omar har grundat Tuutuum som digitaliserar ICE-information (InCase of Emergency) för trygghet i akuta situationer. Med en enkel skanning med din mobil finns relevant medicinsk information tillgänglig för ex dig, räddningspersonal och sjukvård så att varje person får rätt vård i akuta situationer. TuuTuum vann INK LAB 2022. De uppmärksammades nyligen av BreakIts som ett av 56 doldis-startups att hålla ögonen på.

Jenny Bruhn och Lina Karlsson är grundare till plattformstjänsten Not So Ordinary som genom sin plattform och teknik möjliggör för varumärken att erbjuda kläduthyrning – både fysiskt i sina egna butiker och digitalt. Då ingen integration mot befintliga system är nödvändiga, gör Not so Ordinary steget både enkelt och smidigt för varumärken att erbjuda ett på riktigt cirkulärt konsumtionsalternativ till sina kunder. 
Deras utvecklade teknik gör handpåläggning från butikspersonal minimal, och kunden själv skannar för att hyra och recensera plagget. Systemet hanterar också information med olika aktörer som är involverade i det cirkulära flödet såsom tvätteri och reparation. Not So Ordinary var ett av bolagen på BreakIts lista över 56 mest lovande doldis-startups.

Linda Magdalena Jonsson är grundare till Alder Olmai som skapat ett naturligt färgpigment utvunnet ur den svenska skogen. Målet är att de nya, ekologiska färgerna ska användas på bland annat textilier för att minska användning av kemikalier. Alder Olmais färgpigment kan hjälpa varumärken som vill jobba 100% med naturliga råvaror i sin produktion och består av en skandinavisk färgpalett i jordnära färger.

Systrarna Sofie och Sarah Hellström är grundare till OICAN som utvecklat ett unikt skyddskoncept som ger fler människor i världen en chans till ett aktivt liv på lika villkor. Deras unika skyddsmaterial kan formgjutas och anpassas för att appliceras i textila produkter så att de ger både skydd, komfort och ser bra ut. Första produkten som snart kommer att lanseras på marknaden är en mössa för barn med ett integrerat skydd. Framöver ser OICAN fler potentiella målgrupper och användningsområden för skyddskonceptet.

Linda Gustafsson är grundare till Freelayer som designar och tillverkar innovativa hästtäcken baserat på hållbarhet, flexibilitet och modern teknik. Freelayer var en av 10 entreprenörer som tilldelades Åforsk entreprenörsstipendium 2023. De har framgångsrikt etablerat sig som en innovatör inom hästtäckeindustrin och kom nyligen på 11:e plats vid Spoga Horse Top Innovations.   

Alaa Al-sahli är grundare till Allaiter som utvecklar en textil tech-produkt med integrerad värmefunktion som skapar välbefinnande och smärtlindring. Genom uppladdningsbar och justerade värmegrad behandlas tex mjölkstockning för att lindra och avhjälpa besvär och komplikationer. Det är en god utveckling för ökad kvinnohälsa.

Prarthanaa Khokar är VD och medgrundare till Fureho som utvecklat ett lättviktigt och hållfast 3D-kompositmaterial som ersätter tunga metaller och kan spara mångmiljonbelopp inom rymdindustrin. Tidigare har materialet testats inom bl.a. motorsport och flygindustrin.

Johanna Nissén Karlsson är medgrundare till Vividye som utvecklat en ny teknik för cirkulära textiltryck. Tekniken gör det möjligt att ta bort motiv, trycka nya print om och om igen på samma plagg, utan att förstöra textilfibrerna. Bolagets vision är att bli industristandard för tryck så att alla kläder med tryck kan återanvändas och återvinnas.

Fler Nyheter från BoråsINK