Livable Orb landar internationellt kontrakt i pandemins spår

okt 6, 2020

Conny Karlsson, Läkaren som sadlade om till Entreprenör, har tagit fram en portabel luftrenare för barnvagnar och driver idag bolaget Livable Orb AB. Bolaget har precis landat ett avtal med en stor internationell aktör med syfte att integrera produkten MyAtmosphere i tillverkarens barnvagnar.

När pandemin kom till Sverige under våren stannade allting av. Då pausade Conny Karlsson arbetet med startupbolaget och gick tillbaka till sjukvården, som hade brist på intensivvårdskunnig personal. För honom var det självklart att hjälpa till. Nu när pandemin skapat en ny vardag har krisen hjälpt hans bolag nå en viktig milstolpe.

– Corona har satt fingret på otroligt mycket i världen. Ett exempel är problemet med luftföroreningar i större städer där himlen blev blå när allt stängde ner eftersom halten luftföroreningar minskade kraftigt. Det har fått väldigt mycket uppmärksamhet och det är väldigt bra, säger Conny Karlsson, VD & Innovatör.

Kontrakt med stor internationell aktör
Att luftföroreningarna diskuteras på ett annat sätt har lett till att det verkligen tagit fart för Livable Orb som nyligen landat ett kontrakt med en stor internationell aktör.
Samarbetet påbörjas redan under hösten för att integrera tekniken i deras produkter och lansering sker hösten 2021 i 140 länder.

– Det är fantastiskt roligt! Vi har märkt att intresset för denna typ av innovation ökat kraftigt i samband med corona-krisen, vilket inte minst återspeglas i vad vi åstadkommit här. Detta är en otroligt viktig milstolpe i bolagets historia, något som vi arbetat otroligt hårt för och som kommer att ta oss ut på den internationella marknaden, säger Conny.

Sedan tidigare har Livable Orb ett samarbete med bolaget Camfil som tillverkar filter och arbetar nära WHO och forskning för att hitta lösningar att minska luftföroreningarna. Camfil, som har en omsättning på 9 miljarder, verkar främst business to business och är mindre känt för gemene man men är världsledande på sitt område.

– De upplåter bl.a. sin labbverksamhet för att hjälpa oss. Med sin långa erfarenhet hjälper de oss att tillverka specialfilter för den här produkten. Integreringsarbetet görs av ett internationellt erfaret utvecklingsteam. Vi har krokat arm med två jättestora bolag vilket gör att vi verkligen kan komma ut i världen, berättar Conny.

Prisad för sin innovation
Bolaget har tilldelats SKAPA-priset för sin innovation i region Sörmland. Som regional vinnare har Livable Orb tagit sig vidare till en nationell pitchtävling i november för att mäta sig med de andra vinnarna. Företaget har också blivit uttaget till Åre Businessforum som ett av 10 bolag att pitcha inför jury och investorer.

– Det känns väldigt roligt att uppmärksammas på ett sånt sätt. Det blir ett kvitto på att andra tror på vår idé och en bekräftelse på att jag gjorde rätt som satsade helhjärtat och bytte bana, säger Conny.

Produkten kan förändra vårt beteende för att förbättra klimatet
MyAtmosphere skapar en bubbla av ren luft runt barnet i vagnen och är dessutom utrustad med sensorer som mäter luftkvaliteten. 

– Det finns 10 mätstationer i Stockholmsområdet, 12 i Los Angeles, som används för att utröna hur luftkvaliteten ser ut. Om vi kan bjuda in föräldrar att dela med sig av data som de samlar in den när de går runt med sina barnvagnar skulle det täcka in ett mycket större och mer detaljerat område. Det möjliggör mycket för framtida forskning och samhällsbyggnad, förklarar Conny.

Sensorerna är ett interaktivt verktyg som kopplas till en app där användaren kan se hur luften är inne i barnvagnen hos barnet, vilken effekt luftrenaren har och luftkvaliteten som du själv andas in. Med hjälp av denna information kan du välja att ta en parallellgata där det är bättre luft. Tack vare tydlig pedagogik som visar hur individen påverkas av klimatproblemet, hoppas Conny att hans produkt ska bidra till beteendeförändringar som hjälper klimatet.

– Det här ska inte bara vara ännu en produkt som behandlar ett symptom utan här är det cirkulära tankesättet att du köper nånting nu, men du gör också nånting för framtiden, avslutar Conny.

Fler Nyheter från BoråsINK