LunaMicro får en order från Försvarets Materielverk (FMV)

maj 20, 2022

LunaMicro AB, en deep tech start-up specialiserad på smarta textilier, har fått en order från Försvarets materielverk att utforska användningen av sin teknologi inom området krishantering och försvarsmedicin.

LunaMicros patenterade produkt är ett mjukt flexibelt tyg som pumpar flytande vatten från ena sidan av tyget till den andra när det är anslutet till ett litet batteri. Målet med samarbetet är att undersöka möjligheten att implementera LunaMicros teknologi i tre vitt skilda medicinska applikationer utvalda av Försvarets materielverk.

– Det är oerhört glädjande och modigt av Försvarets materielverk att anlita en startup för att utvärdera ny teknik i ett tidigt skede. Vi vet att vi har en revolutionerande lösning och det här kommer att vara ett skarpt test på hur den kan tillämpas inom ett kritiskt viktigt område som krishantering och försvarsmedicin, säger Nate Robinson, VD och grundare av LunaMicro.

Projektet är en del av FMV:s ”Militära innovationsprogram”, som var inriktat på försvarsmedicin i år, och kommer att levereras 2022 och början av 2023.

Tidigare i veckan kom fler glädjande nyheter från LunaMicro. De har ingått ett samarbetsavtal med TST-Sweden, den världsledande utvecklaren av skyddskläder och utrustning. LunaMicro och TST-Sweden kommer tillsammans att utveckla, testa och så småningom lansera ett toppmodernt skyddsplagg för högtryckstvätt med nästa generation av LunaMicros aktiva fukthantering.

I samarbetet med TST-Sweden kommer LunaMicros patenterade textilpump att integreras i en jacka i TST-Sveriges klädsortiment för högtryckstvätt och hydraulvätskeskydd, ProOperator.

– Samarbetet med TST bekräftar efterfrågan på nya innovativa lösningar för fukthantering på marknaden. Vi är mycket glada över möjligheten att arbeta med ett så starkt varumärke i en produkt med tekniskt utmanande prestandakrav, säger Nate Robinson, VD och grundare av LunaMicro.

– Det som utmärker TST är vår kultur av kontinuerlig innovation. Vi ser samarbetet med LunaMicro som en möjlighet att vidareutveckla vårt erbjudande genom att kombinera de två företagens innovativa produkter, säger Catrin Tammjärv, Forskning & Utveckling TST.

Borås INK stöttar inkubatorbolaget LunaMicro tillsammans med LEAD, inkubator i Linköping.

Fler Nyheter från BoråsINK