Medverkande på INK DAY 24/9

sep 17, 2021

På fredag 24/9 kl 10:00-12:00 sänder vi INK DAY.

Medverkar i sändningen gör:

Tamara Christmann Olofsson
Entreprenör & grundare, Upzone
Tamara Christmann Olofsson är grundaren till Upzone Äventyrsparker, som har växt från en park i Borås till tolv runt om i Sverige, på bara 12 år och fungerar som förebild
för andra parker inom branschen. Hon flyttade från Tyskland till Sverige för 13 år sedan som ung civilingenjörsstudent, med noll erfarenhet av branschen, men med ett mod som tog henne dit hon är i dag.

Förutom utmärkelser som Årets företagare och Årets nybyggare i Västra Götalandslän, är hon medlem i International Adventure Park Association (IAPA) och har i dag en certifierad utbildningsakademi för Norden som utbildar andra i branschen inom säkerhet. Målet är att bli nordisk höjdare och utvecklas inom äventyrsturism.

Elias Gröndal
Entreprenör & grundare FindSourcing AB
Elias Gröndal är grundare och CEO för findsourcing.com, en onlineplattform för sourcing för tillverkning av skor. Med mer än 10 års erfarenhet av inköp inom skobranschen, leverantörshantering och produktionsplanering är han dedikerad i arbetet att göra skoindustrin mer transparent.
Elias har arbetat för H&M-gruppen i åtta år och bland annat varit stationerad i Shanghai med ansvar för produktionen av herr och barnskor i Kina, Vietnam och Bangladesh. Senare ledde han en europeisk produktionsorganisation för sko, väskor och bälten.


Julia Jungman
Entreprenör & grundare, Sucre Design Studio
Julia Jungman grundade Sucre Design Studio för drygt ett år sedan med syfte att föra in överproduktion i modebranschens cirkulära loop. Hennes bakgrund som mönsterkonstruktör, kandidatexamen i statsvetenskap från SU, och vidareutbildning inom Innovation Management från Berghs School of Communication, ledde henne att börja sin entreprenörsresa 2012 med att grunda och driva bolaget Garmenter.
Med en handfull nationaliteter i sig har hon det kulturella kapitalet för att identifiera obsoleta mönster, och våga utmana med alternativa lösningar.


Peter Häggström Lindecrantz
Entreprenör & grundare, YMR Track Club
Peter Häggström Lindecrantz är grundare och VD till klädmärket YMR Track Club som jobbar mycket med hållbarhet och närproduktion. Kläderna säljs främst via den egna hemsidan ymrtrackclub.com


Josephine Bergqvist & Livia Schück
Entreprenörer & grundare, Rave Review
Rave Review grundades 2017 i Stockholm, Sverige av Josephine Bergqvist och Livia Schück, som träffades under sina modedesignstudier vid Beckmans College of Design i Stockholm. Ett år efter examen startade de Rave Review, med den starka tron att modeindustrin är i akut behov av mer hållbara, resursskyddande metoder om den ska överleva. De presenterade sin första remake-kollektion under Paris Fashion Week 2017 på Swedish Institute. Nu visar de en tydlig riktning med olika innovativa sätt att omvandla begagnade hemtextilier och överblivna tyger till åtråvärda plagg.
Rave Review har ambitionen att bli det mest eftertraktade upcykling varumärket. Rave Review har bland annat fått regeringens exportpris för ”Årets uppstickare” och medverkat i Gucci:s digitala modevecka ”Guccifest”.


Matilda Lundblad
Läkare IF Elfsborg, entreprenör & grundare av kollarna.se
Matilda Lundblad känner vi kanske främst som fotbollsläkare för IF Elfsborg men hon är framför allt en sann entreprenör. År 2016 grundade hon http://urinkollen.se som nu vuxit till fem ”kollar” och samlats under namnet http://kollarna.se. Det är Matildas tidiga erfarenheter på vårdcentral som inspirerat henne att förenkla hanterandet av vissa diagnoser med både patienten och vårdapparaten i fokus. Vissa diagnoser gör sig bäst på webben helt enkelt!
Förutom att hon driver startup och vårdar fotbollsspelare sitter hon också med i otaliga medicinska kommittéer, bland annat SvFF Medicinska kommité, Svensk antidoping och Årets Eldsjäl. Hon har prisats i både Göteborg och Borås som en av de mest framstående idrottsprofiler vi har, är forskare och har genom UEFA doktorerat på knäskador.


Paul Frankenius
Entreprenör & investerare, Frankenius Equity
Paul Frankenius är en näringslivsprofil, investerare och filantrop som började sin resa som inköpare/produktutvecklare på JC. Med en stor passion för att arbeta i team där alla tillsammans bidrar till att företagen lyckas, har han gjort många entreprenörsresor inom modebranschen och fastighetsbranschen. Som investerare stöttar han olika typer av företag genom bolaget Frankenius Equity. Med en egen njursjukdomshistorik fångar bolag inom den medicinska sektorn ofta hans intresse.
Paul lägger också mycket tid på filantropi för att bidra till ett bättre samhälle. Han driver flera stiftelser och är engagerad i olika former av välgörenhet med ett starkt fokus på att verka mot människans grymhet mot djur.


Johan Staël von Holstein
Entreprenör & föreläsare
Johan Staël von Holstein har länge setts som en av Sveriges mest inflytelserika beslutsfattare och har alltid varit generös med att dela med sig av sina erfarenheter. Han idealiserar inte, trots att han menar att entreprenörskapet är det bästa man kan ge sig i kast med, både som individ och som samhällsmedborgare. Det handlar om att våga och att vara beredd på att jobba hårt.
Johans rika erfarenhet från att ha grundat flera IT-företag gör honom till en kunnig och spännande trendspanare. Han kan, som få andra, se affärsnyttan i olika trender och får med sitt stora nätverk tillgång till information om nyheter inom IT- och affärsvärlden lång innan de kommer till allmän kännedom.


Sophia Listne
Regionutvecklare, Västra Götalandsregionen (VGR)
Sophia Litsne är regionutvecklare och på Västra Götalandsregionen och har lång erfarenhet av finansiering utveckling av innovationsmiljöer. Mångårig erfarenhet av styrelsearbete i ett antal av Västsveriges inkubatorer samt investeringsfrämjande organisationer. Ansvarig för Västsveriges strategi för att stödja innovativa startups. Sedan många år medlem i styrgruppen för det nationella inkubatorprogram. Sophia är civilekonom med inriktning nationalekonomi och har studerat vid Mittuniversitetet Östersund.


Björn Westman
Investment manager, Almi Invest
Björn arbetar som investment manager och ansvarar för hela investeringsprocessen, vilket innebär att hitta, investera i och utveckla innovativa bolag med tillväxtpotential, samt att genomföra exit av innehaven. Björn har mer än 15 års operativ erfarenhet av riskkapitalinvesteringar och affärsutveckling i tidiga tillväxtbolag inom tech och industri. Han är civilingenjör från Chalmers Tekniska Högskola.


Kjell-Håkan Närfelt
Chief Strategy Advisor
Kjell-Håkan Närfelt har arbetat med teknikdriven verksamhetsutveckling och FoU i mer än 20 år inom olika ledande positioner. Han har varit styrelseledamot och rådgivare för flera FoU-baserade startups under sin tid som investeringsdirektör i ett riskkapitalbolag och som partner i ett privat såddinvesteringsföretag. Kjell-Håkan har varit internationell rådgivare och styrelseledamot i olika statliga initiativ, t.ex. vice ordförande i EU: s expertråd för innovation om innovation i små och medelstora företag.
Kjell-Håkan är för närvarande involverad i den strategiska utvecklingen av ett nytt område på Vinnova – Ekosystem för innovativa företag. Han har en forskningsbakgrund inom datavetenskap.


Fredrik Engström
Kontorschef Företagsmarknad Borås Sparbanken Sjuhärad
Fredrik har lång erfarenhet av företagsaffären inom bank i Västsverige. I flera år arbetade Fredrik med betalningslösningar för handel och e-handel där teknikutveckling och kundbeteenden är i ständig förändring. Han älskar affärer och har alltid brunnit extra för att hjälpa entreprenörsledda företag framåt. I dag är Fredrik kontorschef med ansvar för företagsmarknaden i Borås där han leder cirka 25 kollegor som med expertis inom finansiering, utlandsaffärer, valutahandel och cash management försöker hitta de bästa lösningarna för varenda kund. I grunden är Fredrik utbildad civilekonom med examen från Handelshögskolan i Göteborg.


Erik Bladh
VD & ägare, Qalora
Erik Bladh arbetar sedan två år tillbaka på Qalora Capital där han nu är VD och ägare. Qalora har ett stort nätverk investerare som intresserar sig för Tech- och Impactbolag i tidiga faser. I projektform hjälper Qalora startupbolag att nå ut till relevanta investerare inom nätverket i samband med bolagens nyemissioner. Nätverket har byggts upp tack vare personliga relationer och en långsiktig samverkan med såväl investerare som startupbolag sedan 2016 för att finslipa investerarnas dealflow och maximera kompetensen bakom investeringarna för varje enskilt bolag.
Erik har tidigare arbetat med sälj- och marknadsföring i entreprenörsledda techbolag i olika faser och även varit aktiv affärsängel.

Alexandra Björk
Investment Director, Qalora
Alexandra Björk arbetar sedan ett halvår tillbaka med investerare och startups på Qalora Capital. Qalora har ett stort nätverk investerare som intresserar sig för Tech och Impactbolag i tidiga faser. I projektform hjälper Qalora startupbolag att nå ut till relevanta investerare inom nätverket i samband med bolagens nyemissioner. Nätverket har byggts upp tack vare personliga relationer och en långsiktig samverkan med såväl investerare som startupbolag sedan 2016 för att finslipa investerarnas dealflow och maximera kompetensen bakom investeringarna för varje enskilt bolag. Alexandra har en bakgrund som VD för Venture Cup där hon genom åren kommit i kontakt med många unga entreprenörer, investerare och sponsorer.


Klementina Österberg
VD, GU Ventures
Klementina Österberg är VD för GU Ventures, som är en topprankad inkubator och såddinvesterare. Hon har under de senaste två decennierna arbetat med att utveckla GU Ventures verksamhet, såväl som att utveckla och investera i de till GU Ventures knutna företagen. I sin roll arbetar hon även i flera av dessa företags styrelser. Därutöver är hon styrelseordförande för investmentbolagen Vasa Angels och GOKAP Invest, som är delägda av GU Ventures och andra investerare. I februari 2020 blev hon utsedd som Årets Finansprofil av Finanskompetenscentrum. Tidigare innehade hon ledande positioner på Venture Cup i Västsverige, DaimlerChrysler Pacific i Melbourne, samt Volvo Business Services och Geveko Industries i Göteborg.
Klementina är civilekonom inom småföretagsekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.


Saila Skördemo
Entreprenör & grundare, NPF-Specialisterna i Norden AB
Saila Skördemo grundar och utvecklar företag med en personlig vision om att bidra till en värld där alla hjälper varandra till ett bättre liv. Hon har banbrytande metoder där värdeskapande och högpresterande team skapar stabil och hållbar tillväxt. Hennes bakgrund som entreprenör och ägare visar att det är möjligt att lyckas med tillväxt som bärs av en stark värdegrund och en gemensam viktig vision. Saila är utbildad inom prestationspsykologi, kommunikation och organisationsutveckling.


Simon Hjelte
Affärsutvecklare, Borås INK
Simon har bred erfarenhet inom mode, retail- och livsstilsindustrin innefattande design och produktion, inköp- och marknadsstrategi. Han har själv grundat och drivit två bolag inom mode, samt som anställd marknadschef med ekonomiskt ansvar under förändring med stort fokus på mikroproduktion och on-demand. Som affärsutvecklare använder han sin erfarenhet för att fusionera modets erbjudanden med framväxande teknologi. Simons fokus ligger på affärsmodeller av innovativ karaktär där hans styrka är att identifiera ekonomiska värden där tillverkare,
försäljare, investerare och kunder alla är vinnare.


Charlotta Gadzur
Affärsutvecklare & programchef, Borås INK
Charlotta har en lång erfarenhet från finanssektorn där hon verkat inom olika roller under totalt 16 år. De senaste 8 åren var fokus på finansiering och affärsutveckling då hon arbetat med rådgivning åt små och medelstora företag med en omsättning på ca 10-500 mkr. Hon är utbildad civilekonom med inriktning marketing/management och med sin bakgrund inom bank, har hon en bred kompetens av att bedöma företags långsiktiga affärsmodeller och lönsamhet för att guida entreprenörer på rätt väg. Charlottas fokus ligger på finansiering och förutom sin roll som affärsutvecklare har hon styrelseuppdrag samt arbetar med INK Invest.

Fler Nyheter från BoråsINK