Nano Textile Solutions har tagit in 9 miljoner – Kamprad-familjen investerade

dec 13, 2023

SKAPA-priset vinnaren Sam Issa och Nano Textile Solutions tog i år in 9 miljoner kr i en såddrunda och blev finalist på NyTekniks 33-lista över Sveriges bästa teknikstartups. Nu har bolaget full fart framåt med fokus på att lansera sin patenterade nanotekniska lösning för storleksjustering på marknaden. Först ut är en ridstövel i samarbete med Hööks Hästsport AB.

Nano Textile Solutions utvecklar en banbrytande nanoteknologilösning som gör det möjligt att erbjuda kunden en produkt med perfekt passform. Teknologin utmanar traditionella produktionsmetoder då en enda produkt nu kan anpassas till flera storlekar efter produktionen i konsumentledet och därigenom minska överproduktion. På så vis stöttar Nano Textile Solutions mode- och textilindustrin att uppfylla konsumenternas behov och samtidigt minska sitt fotavtryck på miljön.

Nu har bolaget tagit in 9 miljoner kronor i en första såddrunda. Bland investerarna finns Entreprenör Invest som ägs av Ingvar Kamprads stiftelse, ett antal affärsänglar och andra parter.

– Investeringen möjliggör för oss att utveckla infrastrukturen för att skala upp till en industrialiserad produktion. Det gör även att vi kan satsa på affärsutvecklingen så att vi kan få fäste på en marknad och validera den, samtidigt som vi jobbar vidare horisontellt och identifierar nästa marknad, säger Sam Issa, grundare till Nano Textile Solutions.

Under året har Sam och hans team fokuserat på att bygga upp infrastrukturen på produktionssidan. Nu finns leverantörer till de olika komponenterna på plats och de arbetar hårt med de sista testerna av de första produkterna med den integrerade tekniken som kommer att släppas på marknaden. Produkten är ridstövlar från Hööks där tekniken gör det möjligt att justera storleken över skaftet.

– Samarbetet med Hööks är superviktigt för oss då det ger oss proof of business att ha en produkt som genomgått alla certifieringar och tester, godkänts av kunden Hööks, producenterna och testkunderna som provat den, för att ta sig hela vägen till marknaden. Det är ett bevis på att produkten fungerar och sänker skepticismen, säger Sam.

I november förra året tilldelades Sam Issa 2022 års SKAPA-pris, vilket gav Sam och hans bolag Nano Textile Solutions mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.  

– Det blev världens mediahype. Vilken skön seger! Jag har kämpat så länge med det här och priset är en så tydlig bekräftelse på att det har ett värde på riktigt. Det är ett väldigt prestigtfyllt pris att få och det är extra roligt att det är personligt pris med tanke på allt jag har investerat i idén. Nu kan jag kalla mig svensk mästare i innovation, säger Sam.

Nano Textile Solutions har även vunnit Business Challenge, kommit topp 10 i Venture Cup Startups, i våras blev företaget finalist i H&Ms Global Change Award och nu i november blev de finalist på NyTekniks 33-listan, en lista över Sveriges 33 bästa, mest innovativa och lovande unga teknikbolag. Alla utmärkelser ger Sam ett tydligt bevis på att de är något stort på spåren.  

– Vi ser ett väldigt stort intresse för vår teknik som går i linje med EUs green deal med målet att skapa en hållbar industri för framtiden. Vi har fått bekräftelse på att vår lösning inte bara efterfrågas i Sverige utan i starka europeiska industriländer som Frankrike och Italien, säger Sam.

Ett kommande affärsområde som Nano Textile Solutions kommer att rikta in sig på är inom ortopedi och medicinteknik, där de tecknat en avsiktsförklaring med Thuasne.  

– Vi har fått bekräftat från Thuasne att vår justerbara storlekslösning kan lösa deras problem med många storleksvariationer. Det inte bara minimerar kapitalbindningen i retailledet utan ger perfekt passform över olika delar i kroppen, säger Sam.

Sam tror att en del av framgången beror på att lösningen använder en disruptiv teknik samtidigt som den är anpassad till en existerande värdekedja. Det gör tekniken enkel att förstå. Själva tekniken gör det möjligt att öka och minska storlek

genom en adaptiv textilkomponent som sys in på specifika ställen i produkterna. Textilien görs av en minnestråd, sammanvävd med en konduktivtråd och blir en smart komponent som är kopplad till en adapter och med ett knapptryck kan storleken justeras. Ambitionen är att tekniken ska vara ett ingredient brand i andra varumärkens produkter.  

– Hållbarhet är vår ledstjärna. Vår innovation skapar cirkularitet, som ett hjärta som förlänger livet på en produkt eftersom det går att ändra storlek på den om och om igen, berättar Sam.

Fler Nyheter från BoråsINK