Nästa generations smarta textilier testas i samarbete mellan LunaMicro och TST Sverige

okt 9, 2023

Inkubatorbolaget LunaMicro AB, en deeptech start-up specialiserad på smarta textilier, och TST Sweden, en världsledande utvecklare av skyddskläder och utrustning, tillkännager nästa steg i deras ömsesidiga utvecklingsprojekt av PPE-plagg med LunaMicros aktiva fukthanteringsteknologi.

– Vi är stolta över detta nästa steg i utvecklingsprojektet, som inkluderar utvärdering av LunaMicros textilpump i de utmanande vattenstrålemiljöer där TST Swedens PPE används, säger Nate Robinson, VD och grundare av LunaMicro.

LunaMicros patenterade teknologi är en mjuk flexibel tygpump som flyttar vatten från ena sidan av ett tyg till den andra. Att pumpa svett genom ett annars vattentätt plagg gör svåra arbetsförhållanden säkrare och ökar komforten för bäraren.

– TST är branschledande på sin marknad och båda våra företag fokuserar på säkerhet och hälsa. Kombinationen av TST Swedens skyddskläder och LunaMicros teknologi är spännande, säger Nate Robinson.

– LunaMicros fukthanteringsteknik är en mycket intressant innovation. Vi är nyfikna på att se hur denna teknik skulle kunna användas i våra produkter i framtiden, säger Catrin Tammjärv, forskning och utveckling på TST Sweden AB.

LunaMicro AB utvecklar aktiv fukthanteringsteknik för nästa generations smarta textilier inom kläder för sport, arbete och skydd (PPE). Deras produkt är en textil som pumpar vatten från insidan till utsidan av ett plagg med ström från ett litet batteri, vilket gör att användaren kan hålla sig säker och torr. Det minskar också behovet av miljöfarlig ”för alltid plast” som halogenerade polymerer eller PFAS. Deras teknologi är en innovation baserad på patenterad forskning från Linköpings universitet.

Borås INK stöttar inkubatorbolaget LunaMicro tillsammans med LEAD, inkubator i Linköping.

Fler Nyheter från BoråsINK