Natural Resistance utvecklar ”the Holy Grail of Fitness”

apr 17, 2023

Hur kan du öka din muskelmassa utan att öka träningsmängden? Det sökte Oscar Halleröd, grundare av Natural Resistance svar på. Just nu utvecklar han följsamma, smidiga träningskläder som fördelar extra vikt jämnt över kroppen för att maximera effekten av din träning. Den första produkten är ett par leggings som testas av elitsatsande idrottare, men i målet att produkterna ska bli ett smidigt sätt för alla att få ut mer av sin vardagsmotion. 

Oscar Halleröd är en sann entreprenör som arbetat för att förverkliga flera olika affärsidéer och ofta håller igång många projekt. 

– Jag har en intressant filosofi att om jag får en idé så försöker jag döda den så snabbt som möjligt så att jag vet om jag ska släppa den eller arbeta vidare med den. Affärsidén kring Natural Resistance har klarat det testet, berättar Oscar. 

Idén bygger på att fördela extra vikt jämnt över kroppen för att maximera effekten av träning. Den är inspirerad av ett koncept från rymden, då det finns statistik på att astronauter kan tappa upp till 20% muskelmassa efter bara en vecka i rymden på grund av viktlöshet om de inte tränar högintensivt varje dag. Nu vill Oscar återskapa det omvända konceptet på jorden för att göra det möjligt att bygga muskler på ett mer effektivt sätt. 

– Att ha på sig vikter är inget nytt. Jag har själv tränat med vikter runt benen, i ryggsäck och med viktväst men det är varken skönt eller snyggt. Vikterna sitter inte så bra och de begränsar ditt rörelsemönster och din rörlighet. Min vision är att Natural Resistances produkter ska vara som ett extra lager tungt hud så att du får en helt annan upplevelse, säger Oscar. 

Efter en noggrann konkurrentanalys där han inte hittat någon tillräckligt bra produkt, påbörjade han sin utveckling. Han köpte in material och började experimentera hemma. Till slut hade han skapat en prototyp, en mjuk och följsam skiva skapad av en blandning av flera olika material för att få rätt egenskaper. I det läget tog han kontakt med Borås INK. 

– Jag har drivit företag tidigare och är bekväm med många saker inom ekonomi och innovation då jag har två kandidatexamen, Industriell Ekonomi från Chalmers Tekniska Högskola och Företagsekonomi från Handelshögskolan i Göteborg, men jag saknade framförallt kunskap och nätverk inom textil, säger Oscar. 

Utvecklar tillsammans med Textilhögskolan 

Det senaste året har Oscar haft ett nära samarbete med Textilhögskolan i Borås för att göra produkttester. För att komma fort framåt köpte han en egen stickningsmaskin och byggde en egen trådmaskin som han har i sitt kontor på Textile Fashion Center. 

– Studenten Miriam från Textilhögskolan har hjälpt mig sticka och jag har lärt mig väldigt mycket av henne, Textilhögskolan och olika maskintillverkare. Det är en av mina styrkor att jag har en väldigt hög kapacitet för att lära mig nytt inom nya områden, säger Oscar. 

Oscar har alltid haft ett starkt driv framåt. Ett driv som han till viss del fått med sig från sin uppväxt då både hans farfar och hans pappa har drivit egna företag men i mindre skala. Själv ser han sig mer som en visionär. 

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av företagande och att testa mina egna drömmar, säger Oscar. 

Elitidrottare första målgruppen 

En av Oscars utmaningar är att bygga ett team som kompletterar hans driv och matchar hans engagemang. Han ställer väldigt höga krav på sig själv och har kommit långt i produktutvecklingen, men inser att nu skulle det vara en styrka att vara fler i teamet. 

– Nu tror vi att vi har tagit fram ett bra koncept och ska börja testa det mot marknaden på riktigt. I ett första läge kommer vi att rikta oss mot hårt satsande idrottare. Den första produkten vi kommer lansera är ett par tunga leggings. Det finns inga liknande produkter på marknaden av samma höga kvalitet så vi hoppas kunna skapa nytta för användaren, säger Oscar. 

Förutom elitidrottare ser han även rehab och skadeprevention hos bland annat äldre personer med benskörhet som framtida målgrupper. Med Natural Resistances produkter kommer de att kunna få en större effekt av till exempel promenader utan att öka risken för fall eller andra problem som ibland kan komma med träning. 

– Förhoppningen är att skapa ”The Holy Grail of Fitness”. Tunga produkter som sitter tight och bekvämt, som ser snygga ut och är designade som vanliga träningskläder i flera olika färger och mönster. Nu letar vi personer som vill testa en världsunik produkt som kan skapa stor konkurrensfördel inom idrotten, säger Oscar. 

Produkten kommer att testas globalt för att se vart intresset är störst. Oscar har själv varit utbytesstudent på Berkeley, University of California där han kom i kontakt med många elitsatsande studenter som var nyfikna på hans prototyp. 

– Intresset för nya träningsformer och träningsredskap kommer av att du vill hitta “edgen” som gör dig bättre och starkare än din motståndare. Om det kan hjälpa dig att vinna, då vill du prova det, säger Oscar som tränat och testat mycket. 

Nu hoppas han på goda resultat från marknaden så att han kan ta nästa steg i utvecklingen. 

– När vi bevisat att vi har en bättre produkt än vad som finns på marknaden kommer vi att ha ett starkt case för att ta in externa investerare, säger Oscar. 

En pantmodell för en ekonomiskt hållbar affär 

Det kommer krävas en hel del kapital då produkten är dyr att tillverka och ambitionen är att växa snabbt. Därför har Oscar landat i en affärsmodell som bygger på att du kan panta din produkt om den blir gammal, skadas eller av annan anledning läggs på hyllan. Han berättar att inspirationen till detta växte fram under sin tid i USA. 

– Det blir som en deposition ungefär. Vi vill få tillbaka produkten och ta producentansvar, så vi kommer att köpa tillbaka produkter för materialkostnaden och återanvända materialet i nya produkter. Jag tror väldigt mycket på den här pantmodellen som ett sätt att få ut högkvalitativa produkter på marknaden till ett bra pris och på ett cirkulärt och hållbart sätt. Det är win-win-win, säger Oscar. 

Vi önskar Oscar och Natural Resistance stort lycka till och följer startupsresan med spänning! 

Fler Nyheter från BoråsINK