Nytt initiativ för att ställa om textil- och modeindustrin med innovativa lösningar för en hållbar framtid

feb 7, 2022

Textil- och modeindustrin är en av världens största klimatbovar. Nu måste branschen förändras. Mot bakgrund av det skapades initiativet NEST – New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry. Under våren 2022 erbjuder NEST en kostnadsfri accelerationsprocess som likt en katapult hjälper startups att lyfta sina innovativa idéer för att lösa de problem som industrin står inför.

Textil- och modeindustrins mycket stora påverkan på miljön är kopplad till en linjär och odigitaliserad värdekedja. För att förändra det krävs innovation och nytänkande i varje del av kedjan, från idé genom affärsutveckling till affär. Nu finns NEST för att Sverige som nation ska ta lead för att ställa om en bransch som haft stor betydelse för oss tidigare – och nu kan ha det igen.

NEST skapades av fyra inkubatorer; Borås INK, eXpression Umeå, Sting och xPlot. Det är en nationell satsning som stöttas av Sveriges Innovationsmyndighet Vinnova, branschorganisationen TEKO, Textilhögskolan i Borås och näringslivet. Målet är att genom att kombinera inkubatorernas specialistområden, från textil till tech, och geografiska spridning från Umeå i norr till Lund i söder, tillsammans identifiera och utveckla tillväxtbolag som med nya lösningar kan bidra till den omställning näringslivet behöver.

“Det behövs innovation och nya företag som gör saker på ett annat sätt än det vi har gjort innan. Man kan tänka kring nya affärsmodeller, eller att gå ifrån de traditionella behandlingarna i de våta processerna, rent tekniska utmaningar som kanske kan lösas med nya produktionstekniker, robotisering och AI. Men kanske också att göra kundupplevelsen på ett annat sätt. Vi kanske inte kommer äga alla våra produkter i framtiden utan att kunden upplever att de avstår något. Jag tror få upplever att det blev försämrat med streamingtjänsten kontra en dvd som man ägde förut. Det skulle kunna vara en lösning för vår bransch också,” säger Cecilia Tall, generalsekreterare vid TEKO – Sveriges Textil- och Modeföretag.

I NEST får de entreprenörer som deltar tillgång till ett branschöverskridande nätverk och nischkunskap. Det är ett kostnadsfritt, intensivt program som hoppas ge deltagarna en katapulteffekt så att de snabbare och till lägre risk kan lansera och kommersialisera sin produkt eller tjänst.

Ansökan till programmet öppnar den 7 februari. De entreprenörer som antas till NEST får affärsutveckling och deltar i boot camps som gästas av branschexperter och forskare. Programmet avslutas med ett pitchevent där vinnarna kan ta sig vidare in i en inkubationsprocess med fortsatt stöd från samtliga inkubatorer, möjlighet till verifieringsbidrag på upp till 300 000 kr och chans att vinna ett stipendium från TEKO.

Så här säger aktörerna bakom NEST:

“Den största utmaningen för lösningar av innovativ karaktär som utvecklas för att ställa om till en hållbar textil- och modeindustri är att bolagsorganisationen kräver korsindustriell kompetens. Avsikten med NEST är att möjliggöra detta genom att sammanföra spetskompetens från flera industrier såsom teknologiska plattformar, kulturnäringar samt retail och energiförsörjning. Jag ser med stor förväntan fram emot att för startups med lovande affärsidéer tillsammans med våra partners åstadkomma avgörande skillnad för såväl planet och människa genom affärsutveckling,” säger programansvarig Simon Hjelte, affärsutvecklare på Borås INK.

”Vi har stor förväntan på effekten av att kunna erbjuda spetskompetens inom affärsutveckling från fyra innovationsstödjande aktörer för att hjälpa till att lösa de hållbarhetsutmaningarna textil- & modeindustrin står inför. På det sättet kan vi bättre anpassa stödet utifrån företagens behov och skapa ett mer effektivt affärsstöd.”, Oskar Riby, affärsutvecklare eXpression Umeå.

”Trots utmaningarna som branschen står inför ser vi på Sting ser hur det bubblar av ny, innovativ teknologi och entreprenörer som verkligen vill göra skillnad. Vi har hjälpt svenska klimatinnovationer nå ut i världen under 20 år. Nu ser vi fram emot att kroka arm med Borås INK, eXpression Umeå och xPlot för att hjälpa entreprenörer över hela landet omvandla sina innovationer till internationella tillväxtföretag.” Pär Hedberg, VD på Sting

“Det känns otroligt positivt för oss på xPlot att tillsammans med de andra aktörerna i NEST erbjuda entreprenörer ett snabbspår till hela Sveriges samlade kompetens och nätverk inom mode och textil. Modeindustrin har en komplex och lång värdekedja där vi behöver blanda traditionellt vetande och ny spetskunskap i områden som materialforskning, industri 5.0, framtidens handel, hållbara affärsmodeller och cirkulära materialflöden. Vi har lång erfarenhet av accelerations och cross innovation processer inom kreativa näringar och ser NEST som en fantastisk möjlighet för entreprenörer att snabbt utveckla sin affärsidé oavsett var de befinner sig i värdekedjan,” Lars Mattiasson, VD på xPlot.

Fler Nyheter från BoråsINK