Nytt inkubatorbolag tryggar dina värdesaker

dec 16, 2016

Någon gång i livet har du troligen fått något som är mycket värdefullt för dig stulet. En specialbeställd cykel, ett smycke eller något annat som inte går att ersätta med bara pengar från ditt försäkringsbolag. Du kan aldrig få tillbaka exakt den prylen som blev stulen, men tänk om det gick att stöldmärka de prylar som betyder allra mest så att de blir svårare att stjäla. Inkubatorns senaste tillskott bland bolag heter SafeUp och erbjuder just detta.

Eva-Lena Bergqvist och Arne Larsson fick en idé för ett drygt år sedan, att utveckla en plattform för att registrera och hantera värdeföremål. Eva-Lena som är jurist i sitt yrke, men hästälskare på fritiden, har flera värdefulla och specialbeställda hästsadlar. Skulle en sådan bli stulen är det svårt och tar lång tid att ersätta den. Arne har en lång bakgrund inom säkerhetsbranschen och tillsammans har de utvecklat idén att märka värdefull egendom med smart DNA, GPS och RFID.

– Det sistnämnda innebär att värdesaken säger till när den passerar en viss förutbestämd angiven radie, förklarar Eva-Lena.

SafeUp heter företaget som idag erbjuder en app till mobiltelefonen. I appen har du dina märkta värdesaker registrerade. Själva registret äger SafeUp och gör det enkelt och säkert att spåra och bevisa att det är just din värdesak som har blivit stulen, om så sker. Du väljer själv hur du vill märka dina prylar (DNA, GPS eller RFID, eller alla tre) och sedan har du full koll på var de befinner sig. Skulle någon av prylarna förflytta sig utan att du själv gör det, så meddelar appen detta direkt. Du kan även Sms:a din värdesak för att se var den befinner sig.

– Vår testpilot är för just hästsadlar, men det här är perfekt för t ex alla de fina och specialbeställda cyklar som finns idag, en del som kostar hundratusentalskronor. Systemet kan även användas för golfutrustning, skidor, smycken, tavlor, ja alla kapitalvaror som är individanpassade och som har ett mycket större personligt värde än de har på svarta marknaden där de troligtvis säljs vidare om de blir stulna.

En stor drivkraft i att bygga upp SafeUp är Eva-Lena och Arnes strävan efter ett rättvist samhälle, naturliga egenskaper för en jurist och en person från säkerhetsbranschen. Just den svarta andrahandsmarknaden är något de hoppas få bort med hjälp av SafeUp. Vid en laglig andrahandsförsäljning tar den nya köparen över märkningen och på så sätt kan en köpare alltid kontrollera att värdesaken inte är stulen före ett köp.

Eva-Lena och Arne kom i kontakt med Inkubatorn i Borås på Connect2Capital tidigare i år. Den 1 december blev de kund till inkubatorn och nu ser de fram emot en värdefull samtalspartner, ett bollplank för att testa nya idéer och inte minst någon som ser till att utvecklingen i bolaget går framåt. SafeUp är redan nu tillgängligt för privatpersoner och den som tycker och tror att detta låter dyrt blir positivt förvånad.

– För en privatperson kostar SafeUp 295 kr per år. Sedan tillkommer ytterligare hundra kronor per värdesak. Det kommer även att finnas tilläggstjänster om man vill ha fler än en typ av märkning, avslutar Arne.

Är du nyfiken på att märka dina värdesaker med SafeUp  – gör en intresseanmälan här.

Fler Nyheter från BoråsINK