Petit Pli – barnkläder som växer

jul 10, 2020

Kläder kan väl inte växa, tänker du? Jo, med ett högteknologiskt material under patent har Petit Pli skapat barnkläder som växer i takt med barnet. Borås INK stöttar bolaget inom det europeiska projektet DeFINE:s mentorskaps program.

– Borås INK:s deltagande i detta projekt syftar huvudsakligen till att skapa internationella nätverk med ledande aktörer som kan underlätta för de startups vi arbetar med i Sverige. En ytterligare nytta är att vi utvecklas som coacher genom att arbeta med internationella startups inom textil- och mode vilket håller oss på tårna gällande affärsutveckling i internationell kontext vilket stärker våra egna processer, säger Simon Hjelte, affärsutvecklare på Borås INK.

Idén till fashion-tech bolaget Petit Pli fick grundaren Ryan Mario Yasin när han 2017 gav kläder i present till sin brorson och upptäckte att det inte dröjde länge efter bebisen fått kläderna tills de var urvuxna. Kläderna hade knappt använts innan de redan var för små!

Han såg en möjlighet att skapa en produkt som hänger med i kropparnas utveckling och skapa smartare och mer hållbara kläder för den kommande generationen. Ryan, som är utbildad flygingenjör, lät sig inspireras av flyg- och rymdteknik och den japanska viktekniken origami (som används inom rymdindustrin när satelliter skjuts upp och sedan vecklas ut när de är på plats), när han skapade ett nytt sätt att se på materialutveckling.

– Ryans bakgrund samt det team han byggt runt sin innovation skvallrar lite om vilken organisation och tvärsektoriell kompetens som krävs för att vi ska lyckas ställa om till en mer hållbar och cirkulär textilindustri. Petit Pli utgår från användande istället för förbrukande och har identifierat en tydlig målgrupp med stor efterfrågan på lösningar av problem kopplat till något naturligt; mänsklig ”tillväxt!”, säger Simon.

Lekfulla barn ställer höga krav på tyget i sina kläder. Petit Pli använder ett tekniskt material som är ultralätt, förstärkt, regntätt och som andas. I teamet bakom produkten finns tvärvetenskaplig kompetens inom konstruktion, design, neurovetenskap och sociologi.

Målet är att erbjuda en hållbar produkt som är estetiskt tilltalande och de har fått flera utmärkelser som dezeen awards, Global Change Award, The James Dyson Award och Red Dot Award. Petit Pli har också omnämnts i bland annat Vogue efter sina fina priser.

– Petit Pli har inte bara som mål att tillverka barnkläder utan att klä mänskligheten i framtiden och då börja med nästa generation. Jag vill påverka modeindustrin och för att kunna åstadkomma det har jag valt en nisch där jag kan göra skillnad, säger Ryan.

Namnet Petit Pli betyder små veck på franska. Det högteknologiska materialet har spelat en stor roll i designarbetet där också form följer funktion. Ryan är överraskad över hur bra materialet känns och fungerar i olika modeller.

Kläderna tillverkas i en fabrik i Portugal som Ryan blev rekommenderad. Det är en innovativ fabrik som drivs av solenergi och arbetar aktivt med hållbarhet. Petit Pli lyckades i fabriken hitta en partner som företaget kan utvecklas med och tillsammans skapa nya produkter som kan förändra människors liv.

– Nästa steg är att börja sälja fler modeller, men också att komma in på andra marknader. Vi arbetar hela tiden med att testa och utveckla hur man kan applicera tekniken på andra typer av produkter, berättar Ryan.

Att nyttja de kompetenser som finns inom Europa var ett av skälen till att de sökte till DeFINE-programmet.

– Vi såg det som en otrolig möjlighet att få kontakt med fashion tech-företag över hela Europa, säger Ryan som beskriver arbetet med Simon, men även Science Park Borås som fantastiskt.

I augusti är mentorskapet slut men Ryan hoppas komma på besök i Borås efter det.

– Vi har byggt ett bra samarbete. Det var tänkt att vi skulle besöka Borås i april men på grund av Covid-19 har vi fått skjuta på besöket. Det skulle vara kul att hälsa på när det finns möjlighet, säger Ryan.

På grund av Corona-krisen har företaget fått ändra vissa av sina planer och till exempel fått skjuta upp testning av nya produkter på framtiden. Men de har också reagerat snabbt på krisen och nästa produkt som lanseras inom kort blir ett munskydd som produceras i London. I England är det obligatoriskt att bära munskydd i kollektivtrafiken.

– Vårt munskydd får en väldigt bra passform eftersom tyget anpassar sig efter ansiktet. Det visar att vårt material har många användningsområden. Vi är inte enbart barnkläder utan vill använda vår teknik till att lösa problem som finns även på andra marknader. Två områden där vi ser att vårt material skulle passa är träningskläder och mammakläder, säger Ryan.

Vi ser med spänning framemot fler Petit Pli-produkter.

 

Besök gärna Petit Pli https://shop.petitpli.com/ 

 

Fler Nyheter från BoråsINK