Två inkubatorbolag från Borås får stöd från Vinnovas Innovativa startups

mar 28, 2019

Nu står det klart vilka som tilldelas Vinnovas Innovativa startups steg 1 – våren 2019. Av 600 sökande bolag, varav ca 100 av dem tilldelades stöd, var Inkubatorbolagen T-Studio AB och CGrind AB två av dem som båda tilldelades den högsta summan 300 000 kr. För entreprenörerna innebär det att de nu kan vidareutveckla sina produkter i en snabbare takt.


Till vänster: Alexandre Gomes visar sin digitala plattform.
Till höger: En av CGrinds kaffemaskiner.

I Vinnovas Innovativa startups kan startups söka bidrag för att genomföra projekt som ökar företagets möjligheter att attrahera kunder, kapital eller investeringar. Pengarna ska användas för att validera, verifiera och utveckla affären och den lösning affären bygger på. Det kan till exempel handla om att ta fram prototyper, utveckla affärsmodellen eller strategier för att skydda företagets nya lösning. Företagen som kunde söka är nystartade, fristående mikroföretag som är yngre än fem år, som inte har delat ut vinst och har en omsättning eller balansomslutning lägre 2 miljoner kronor per år.

T-Studio, som är grundat och drivs av brasilianaren Alexandre Gomes, utvecklar en onlineplattform med en 3D-mjukvara som återger verklighetstrogen design av kläder. Syftet med plattformen är att digitalisera och förenkla klädskaparprocessen för alla inblandade parter. Alexandre har fått stor uppmärksamhet för sin innovation och förutom att beviljas medel från Vinnova nu fick han i veckan även utmärkelsen ”Best Design Driven Innovations in Europe” från Worth Project.

– Att få två sådana bekräftelser på att det jag gör är så viktigt, inom loppet av en vecka, är verkligen hedrande. Stödet från Vinnova och Innovativa startups innebär att jag nu kan gå från alpha- till betaversion av produkten och påbörja pilottestning med några välkända aktörer i modebranschen, säger Alexandre Gomes, grundare och ägare T-Studio AB.

CGRIND utvecklar världens första cirkulära system för kaffe genom att minska mängden förpackningsmaterial och effektivisera kaffeindustrins produktion och distribution. Med deras innovativa kaffekvarn minimeras miljö- och klimatpåverkan, samtidigt som lönsamheten förbättras och kvalitén på slutprodukten – kaffe – förbättras avsevärt.

– Genom den här finansieringen från Vinnova kan vi nu anpassa systemet, bygga och testa prototyper hos våra framtida kunder i form av dagligvaruhandeln och kafferosterier, så att lösningen i nästa steg kan placeras i butik. Det öppnar alltså upp ytterligare ett segment. Stödet möjliggör att vi kan titta närmare på denna affärsmöjligt parallellt med nuvarande utveckling, vilket kommer att spara oss tid och i slutändan resultera i ett starkare business case, säger Thomas Anderberg, medgrundare och delägare CGrind AB.

De företag som beviljas bidrag i steg 1 och som har slutrapporterat kan sedan söka i steg 2. Där finns det möjlighet att söka bidrag på upp till 900 000 kronor för fortsatt utvecklingsbehov.

 

Läs mer om Vinnovas Innovativa startups här.

 

Fler Nyheter från BoråsINK