Unikt plugin utvecklat till plattform för att möjliggöra datadriven uthyrning av produkter

maj 9, 2023

Nu är det här! Ett nytt plugin som kan användas för datadriven uthyrning av produkter i webbplattformen WordPress. Pluginet är utvecklat av Science Park Borås i samverkan med inkubatorbolaget Not So Ordinary för att möjliggöra en långsiktig hållbar omställning i en cirkulär ekonomi.

Startupbolaget Not So Ordinary som drivs av Jenny Johansson och Lina Carlsson hade en vision om att skapa en unik plattform för uthyrning av mode genom att använda sig av datadrivna beslut för att säkerställa lönsamhet. Det uppstod en möjlighet att delta i projektet Circular Movement där de nu medverkat i utvecklingen av ett plugin tillsammans med Therese Bengtsson och Mathias Bräck, Science Park Borås, som möjliggör deras vision.

Cirkulära flöden innebär nya utmaningar för en digital plattform som WordPress med e-handelspluginet WooCommerce då varje vara flyter genom asynkrona processer. Det skapar unika flöden för varje vara utefter produktens behov; från uthyrning till tvätteri, till reparation, till design. Det ställer helt andra krav på systemet. Från att hantera batcher till att hantera varje unik produkt.

– Circular Movement är ett projekt med syfte att driva utvecklingen av cirkulära affärsmetodiker framåt genom att investera i både mjuk- och hårdvara. Vi såg inom projektet att funktionen som efterfrågades av Not So Ordinary sammanföll med ett större behov som finns på marknaden då många företag försöker hitta lösningar på hur de kan återcirkulera sina varor, säger Therese Bengtsson, Science Park Borås.

Nu är pluginet implementerat i Not So Ordinarys plattform. En datadriven uthyningsplattform som möjliggör långsiktig hållbar omställning i en cirkulär ekonomi för varumärken inom modebranschen.

– Genom vår plattform gör vi det möjligt för varumärken att lätt hoppa på möjligheten med uthyrning, antingen direkt i deras fysiska butiker, genom våra samarbeten såsom RETHINK, eller endast online via vår plattform genom att vi skickar produkten. Vårt mål är att göra tröskeln lägre för uthyrning, se till att uthyrning som är ett hållbarare konsumtionsalternativ blir lättåtkomligt. Om varumärken vill, kan de erbjuda uthyrning till sina kunder – nu handlar det om vilka som är villiga att hoppa på för vi vill att mode ska fortsätta vara roligt, men vi måste göra det på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, säger Jenny Johansson, medgrundare till Not So Ordinary.

Varje plagg som kan hyras i plattformen förses med ett NFC-chip som kan scannas av en vanlig mobiltelefon. Genom att scanna chipet kan du göra allt från att hyra, recensera och återlämna plagget, till att skicka bilder på fläckar med meddelande till tvätteri eller något som behöver lagas till reparation. Systemet hanterar också information mellan olika aktörer i det cirkulära flödet. Vilken information som varje person har tillgång till styrs med hjälp av rollhantering.

Not So Ordinary är nu redo att skala upp och välkomnar alla varumärken som önskar finnas med på deras plattform. Upphämtning och återlämning av plagg kan ske på två olika sätt. Ett sätt är genom varumärkets vanliga fysiska butiker.

Sedan den 19 april finns det möjlighet att hyra plagg i den nyöppnade samlingsplatsen RETHINK i Borås, på hörnet av Österlånggatan och Åsbogatan som samlar det bästa inom REUSE, REFRESH och REMAKE. RETHINK har öppet onsdag-söndag till vecka 25 och erbjuder förutom möjlighet att hyra, köpa och göra om mode även inspirationsföreläsningar och andra event.

RETHINK öppnar upp för privatpersoner att komma i kontakt med uthyrning på ett sätt som inte varit riktigt tillgängligt tidigare. Genom att göra det möjligt att prova plaggen innan man hyr tror vi att det sänker tröskeln för ett konsumtionssätt som inte är ”vardag” ännu. RETHINK är en viktig möjlighet för att cirkulära affärsmodeller och privatpersoner kommer i kontakt, säger Jenny Johansson, medgrundare till Not So Ordinary.

Fler Nyheter från BoråsINK