Använder du smartklocka eller pulsband för att hålla koll på din puls och mäta din träning? Med Feel More Knitwear kan du göra det med kläderna du tränar i. Tack vara sensorer, integrerade i plaggets garn med en unik teknik kan du få all data i realtid i en app. Textil och teknik i en fantastisk kombination.
Feel More Knitware är en revolutionerande textile tech-produkt som utvecklats av det grekiska bolaget Pepper Vally. Målgruppen är sportintresserade människor som vill mäta sin prestation under aktivitet. Människor som gillar att vara utomhus och tränar mycket, som vill höja sin prestationsförmåga. Med hjälp av Feel More Knitwear kan de ha full koll på sin kropps kapacitet och anpassa träningen för att uppnå bättre resultat.
Pepper Vally startades 2010 av Aliki Goritsa och Spyros Fragos med målet att skapa moderiktiga kläder och accessoarer på ett innovativt och hållbart sätt. Grundarna är ett par även privat, vilket Aliki ser som en stor fördel.
− Det är utmanande att jobba med en innovation. Det krävs väldigt bra kommunikation och blir många långa arbetsdagar. Att vi är ett par gör det möjligt, säger Aliki.
Både Aliki och Spiros har en lång och gedigen bakgrund med olika inriktning inom textil- och modebranschen. Med Aliki som designer och Spyros med textiltekniska kompetenser kompletterar de varandra. Aliki utbildade sig till modedesigner i Aten och fortsatte sedan till Reutlingen University i Tyskland och tog en Master i Textile Innovation. Hon har varit i modebranschen i över 15 år och bland annat jobbat som designer för storföretag men också för nationella branschorganisationer. Spyros är utbildad textilingenjör och specialist på stickningsmaskiner och programmering av mönster. Han arbetade i många år i stickningsproduktion för klädproducenter innan han startade sin egen mikrofabrik som han uppgraderade med avancerade stickningsmaskiner och innovativa tekniker.
Design – innovation – hållbarhet
Tillsammans har de tagit fram en affärsmodell som bygger på att allt från idé till slutprodukt tillverkas i deras fabrik i Aten. Det enda som importeras är garn och då endast högkvalitativ ZQ-märkt ull från Europa. Innehållet i varje produkt är spårbart och produktion sker baserat på efterfrågan för att hålla nere avfall och överblivet material.
− Vi har en småskalig produktion med fokus på design, innovation och hållbarhet. Vi är ett starkt team som är med helhjärtat i Pepper Vally. Hela verksamheten bygger på långsiktiga relationer som utvecklas från yrkesmässiga relationer till privata. Det är det enda sättet att bygga ett företag som Pepper Vally, säger Aliki.
Kärleken till textil och deras vilja att anta utmaningen att förändra textil- och modebranschen är deras drivkraft. Nyfikenheten på tekniska innovationer och hur det går att kombinera textil med teknologiska lösningar har också funnits där i många år. 2018 tog arbetet med Feel More Knitwear fart. Produkten är sprungen ur ett samarbete mellan Pepper Vally och Javier Soriano och hans företag Blautic Design SL i Spanien inom EU-projektet WORTH Partnership Project – Inspiring innovation through creative connections across Europe.
− Vi tar vår hantverkskunskap inom textil och mode och uppgraderar den med teknik för att skapa en ny typ av produkt. Vårt mål är att skapa textil som ger ett extra värde för den som bär klädesplagget. Det handlar inte bara om teknik utan plagget ska vara snyggt och bekvämt. Det ska inte bli en trend som används en period och sedan glöms bort, säger Aliki.
Smart teknik kombineras med snygg design
Aliki ser många fördelar med att kombinera teknik och textil, men är samtidigt tydlig med att tekniken ska ge fördelar utan att rucka på design eller känsla. Kläderna ska kännas sköna att ha på sig med bra passform. Designen ska vara tilltalade och kunna varieras för att anpassa efter målgrupp. Och det kan de erbjuda med sin unika teknik.
Sensorerna stickas in vid tillverkning av tyget med hjälp av de innovativa stickningsmaskinerna och placeras så att de på ett säkert sätt samlar in data från kroppen. Fokus till en början har varit att sensorerna ska mäta EKG så att användaren kan hålla koll på sitt hjärtas rytm och upptäcka förändringar.
− Hjärt-kärlsjukdomar är den ledande dödsorsaken i världen och är även ett stort problem inom idrott. Därför har vi fokuserat på EKG. Men sensorerna kan justeras för att mäta andra biometriska data som rörelse, muskelaktivitet, andning, temperatur och svettnivå. Vi har hittat sättet att integrera sensorerna – datan de samlar in kan vi anpassa, säger Aliki.
Datan från sensorerna är lika träffsäker som ett EKG-test hos läkaren och skickas i realtid till en app. På så sätt kan användaren ge sig ut och springa, höja sitt tempo och känna sig säker. Feel More Knitwear kan även användas av människor med hjärtproblem och är ett väldigt bra verktyg att använda på distans i samråd med läkare och fysioterapeut.
− Med Feel More Knitwear kan du ha på dig bekväma, snygga träningskläder och ingen vet att du har ett problem som du vill hålla koll på. Samtidigt måste du ha något på dig när du utövar en aktivitet så då kan du få datan på köpet, säger Aliki.
Stora fördelar med DeFINE:s nätverk
Nästa steg för Feel More Knitwear är att genomföra en pilotundersökning med människor som testar produkten för att få feedback. Efter det väntar lansering och marknadsföring av produkten. Det är en utmaning för ett litet företag som Pepper Vally att slåss mot de stora tillverkarna av aktivitets- och träningskläder som har helt andra budgetar att jobba med. Här hoppas hon få hjälp att nå ut med Feel More Knitwear genom nätverket de får tillgång till i projektet DeFINE.
− Det är ett viktigt nätverk att hitta samarbetspartners och hitta möjligheter att nå ut till människor. Vi vill gärna träffas och berätta om vår produkt men på grund av covid-19 går det inte att resa, säger Aliki.
För Feel More Knitwear är det också viktigt att vara uppdaterade på vad som händer inom smarta textilier och ha ett bollplank som utmanar dem i det skede företaget nu befinner sig i.
− DeFINE har en väldigt intressant uppsättning av mentorer och organisationer som står bakom projektet. Det är väldigt positivt att ha stödet från universitet, nationella och europeiska organisationer som arbetar med den textila evolutionen, säger Aliki.
Och Aliki tror att det är de mindre bolagen som kommer stå för den stora förändringen av textilbranschen.
− Det finns en enorm inspiration och drivkraft när du arbetar för att du vill göra gott för människor och inte tjäna pengar. Just nu är vi inne i en väldigt svår tid men jag tror att de mindre företagen kommer leda vägen in i framtiden. Jag är optimistiskt inför framtiden, säger Aliki.
Feel More Knitwear är ett av tre bolag som Borås INK:s är mentor för inom DeFINE fram till sommaren. Huvudcoach Simon Hjelte ser både fördelar och utmaningar för bolaget att jobba med.
− Det Feel more knitwear utvecklar är väldigt intressant då det ger lösningar på problem för flera olika målgrupper. Samtidigt finns det idag lösningar som används av representanter för denna målgrupp så nyckeln till framgång blir att framhäva datans exakthet vilken vida överstiger den som kan fås av till exempel en smartwach eller aktivitetsarmband. För läkare och rehabiliteringsterapeuter handlar värdeerbjudandet om att kunna övervaka och instruera på distans baserat på data utan att behöva ses IRL för ofta. Det ökar effektiviteten och därmed intäktsmöjligheterna för dessa aktörer, säger Simon Hjelte.