Stefan Malmberg är läkaren i Ulricehamn som tänker vara med och digitalisera sjukvården. Med teknikens hjälp kommer snart en dator att kunna ställa en bättre diagnos än en ensam läkare. Stefan Malmberg är medveten om det, och han ligger inte på latsidan.
Stefan Malmberg arbetar som läkare på HälsoBrunnen Vårcentral i Ulricehamn. Han ser dagligen på nära håll hur många rutiner och arbetssätt skulle kunna förbättras och göras annorlunda med hjälp av modern teknik. Med en bakgrund även inom programmering har han en idé om hur det ska gå till. Stefans idé, en medicinteknisk innovation som ännu är hemlig, ska effektivisera omhändertagandet av patienter som söker med misstänkt infektion. Med hjälp av ny teknik ska han utveckla både en hårdvara och en mjukvara som inte bara innebär bättre medicinsk säkerhet och bättre service för patienten, utan även bättre logistik för personalen.
– Det finns ett visst motstånd mot ny teknik inom sjukvården. Jag tycker det är synd att ny teknik inte utnyttjas i den utsträckning som är möjlig. Å andra sidan finns det en jättepotential nu när vi står inför att ta hand om allt fler sjuka människor och samtidigt en allt äldre befolkning, säger Stefan Malmberg.
Stefan fick råd att ta kontakt med Inkubatorn i Borås av Sahlgrenska Science Park i Göteborg. Det han nu vill ha hjälp med är rådgivning inom de områden som han själv inte är lika bekant med, såsom affärsmodellering, marknad, försäljning, hjälp med kontakter och även finansiering.
– Jag är idag helt ensam med min affärsidé. Jag ser fram emot att ha en coach på inkubatorn att bolla frågor med, stora som små, och framförallt att inte känna mig så ensam i arbetet. Ambitionen är såklart att kunna arbeta med det här på heltid och så småningom till och med att kunna kombinera mitt arbete som läkare med den nya tekniken, med hjälp av min innovation.
Stefan ser inte att den nya tekniken kommer att ersätta en läkares arbete helt och hållet, men att den har vissa fördelar och att tekniken faktiskt kommer att vara överlägsen inom vissa områden. Till exempel kommer digitala verktyg kunna hjälpa läkaren att göra en bra utredning och sedan rekommendera den bäst lämpliga behandlingen. Det behövs alltid människor för att skapa förtroende och trösta sjuka patienter, men kombinerat med ny teknik blir sjukvården mer precis.
Om fem år hoppas Stefan att hans innovation används på marknaden inte bara i Sverige utan även ute i resten av Norden och Europa. Då har det dessutom kommit ännu mer ny teknik som kan anpassas till framtidens sjukvård.
– Det här är en utmaning som passar mig med tanke på min bakgrund och mitt nuvarande yrke. Jag kan inte bortse från att vi nu lever i ett alltmer digitaliserat samhälle där vi kan använda ny teknik för att göra livet bättre för människor, inte minst inom sjukvården. Det är mitt ansvar att vara en del av det.