OICAN Wear – kläder med inbyggda stödfunktioner ger livskvalitet för alla barn

dec 7, 2021

När Sofie Hellströms son Gabriel diagnosticerades med benskörhet såg hon och systern Sarah Hellström att det inte fanns några tillräckligt bra alternativ på marknaden av funktionsdugliga kläder med rätt stöd till barn som behöver det. Då grundade de bolaget OICAN Wear för att framförallt ge barn med medicinska diagnoser och deras föräldrar en högre livskvalitet världen över.


Att leka och vara aktiva är en viktig del av barns liv. Men vad gör man om ett barn har en medicinsk diagnos som gör det farligt för barnet att till exempel ramla och slå sig på lekparken? Sofie Hellströms son Gabriel diagnostiserades med en sällsynt benskörhetssjukdom sommaren 2020. Strax därefter föddes fröet till OICAN Wear.

− Vi fick en särskild kudde från Karolinska Universitetssjukhuset, men den lösningen lämnade mycket att önska. Vi vill ta fram något som fungerar för barn med olika medicinska diagnoser, men även för barn som behöver ett extra stöd i vardagen, berättar Sofie.

OI förkortning på benskörhetssjukdom
Namnet OICAN Wear kommer av benskörhetssjukdomens namn, Osteogenesis Imperfecta, som förkortas och är känd som OI runtom i världen. Barnen med sjukdomen får utstå mycket prövningar i livet men hittar alltid en väg ut. De har en förmåga att alltid komma tillbaka och visa att de kan – CAN.

Sarah är utbildad mental coach och har drivit eget bolag sedan 2014, vilket gett henne erfarenhet från företagarvärlden. Sofie är utbildad statsvetare och har arbetat mycket inom försäljningsbranschen, men har alltid haft en passion och drivkraft att hjälpa andra människor. Nu har de tillsammans gett sig in i textilbranschen som är helt ny för dem.

− När vi går in i ett möte är vi väldigt transparenta med att vi inte är erfarna inom det här området. Men vi har verkligen drivkraften! Det får man när det handlar om sitt eget barn eller syskonbarn. Jag lär mig så mycket nytt varje dag. Jag är som en svamp som suger åt sig allt eftersom jag är så nyfiken på området, säger Sofie.

Får stöttning på det textila området
Det är på detta område OICAN Wear kommer få stöttning av Borås INK tillsammans med samarbetspartners i Textile Fashion Center. Den första kontakten Sarah och Sofie hade med Borås INK var under våren 2021 då de medverkade i entreprenörsprogrammet INK LAB och kammade hem tredje pris i den avslutande pitchtävlingen. Sedan dess har de blivit headhuntade till Jönköping Science Park som är deras regionala inkubator. Borås INK höll kontakten med bolaget och nu arbetar inkubatorerna tillsammans för att stötta systrarna på bästa sätt.

− Hela bolaget är uppbyggt på att vi behöver mycket extern hjälp. Det är väldigt värdefullt för oss att få uppbackning från inkubatorerna. Den kompetens som finns i Borås om textil är ovärderlig för oss, säger Sarah.

OICAN Wear har redan besökt Textile Fashion Center flera gånger för möten med sin affärsutvecklare Annelie Rådhall, men inte minst för att prata material och tillverkning med Smart Textiles och Science Park Borås. Deras fokus just nu är att hitta rätt material att tillverka produkten i så att den fyller sin funktion.

− Vi kommer framför allt ha stor hjälp av Borås INK i arbetet att få färdigt prototyperna. Vi kommer vara i den här processen ett tag till eftersom det vi tar fram måste fylla sin funktion och kännas helt rätt. Det ska bli jättespännande att se slutresultatet, säger Sofie.

Systrarna tycker att de kompletterar varandra väl i teamet, både med sina olika bakgrunder men inte minst med sina olika intressen och egenskaper.

− Vi har haft en bra fördelning, där jag gjort det jag tycker är roligt och vice versa. Det är viktigt att man kan alla områden, men vi kan lägga extra krut på det var och en av oss tycker är kul, säger Sofie.

Funktion, kvalitet & hållbarhet
I första steget kommer de att ta fram två produkter för olika användningsområden som riktar sig till barn i 0-3 årsåldern. Det kommer vara en klädsel som kan användas i vardagen som till exempel på lekplatsen och i skogen.

− Det viktiga för oss är funktionen, kläderna ska ge rätt stöd, och kvaliteten, det ska vara slitbart, men det ska också vara hållbart i alla avseenden kring produkten, säger Sarah.

Planen är att sälja produkterna direkt till privatpersoner via en egen webbshop, men de hoppas också kunna sälja via återförsäljare på andra webbshoppar och globala plattformar. Målsättningen är att nå ut på en global marknad då målgruppen finns i hela världen. Men främst handlar det om att göra världen lite bättre för de här barnen och föräldrarna. Och första målet är att få klart prototyperna och kunna lansera de första två produkterna på marknaden.

− Vi är möjligen lite tidsoptimistiska, men vår förhoppnings är att de kommer ut framåt hösten 2022, avslutar Sarah och Sofie.

Vi önskar dem stort lycka till!

Fler Nyheter från BoråsINK