Världens första uppkopplade kaffekvarn utvecklas i Borås

okt 18, 2018

Vad händer när två kafferostare träffar två ingenjörer? I ett kontor hos Inkubatorn i Textile Fashion Center sitter CGrind AB och utvecklar världens första cirkulära system för att konsumera kaffe.

 

När bröderna Anders Widman och Thomas Anderberg från Nordiska Kafferosteriet träffade David Ness och Patrik Berglund, märkte de att de hade gemensamma intressen. David och Patrik har utvecklat en IoT-lösning (Internet of Things) som går att applicera på flera produkter och tjänster, och varför inte kaffekvarnar? De bildade ett gemensamt bolag och flyttade in i Inkubatorns kontorshotell i Textile Fashion Center.

Nu är det full fokus på att förändra sättet vi konsumerar kaffe och redan finns det prototyper på den ”smarta” kvarnen ute hos restauranger. Lösningen går ut på att en större aktör (hotell, restaurang eller kafé) använder den nyutvecklade kaffekvarnen för att mala sitt kaffe till sina bryggare eller presskannor. Kvarnen används även till att fylla på kaffeburkar som ingår i ett retursystem. Maskinen samlar in information om mängden kaffe som förbrukas, som sedan skickas till en portal hos rosteriet som därefter kan planera sin produktion och distribution.

– Vi ser avsevärda miljö-, ekonomiska och kvalitetsvinster i detta system. För det första kommer våra kunder alltid ha ett nyrostat kaffe i sina kvarnar, kaffet kommer alltid vara nymalet och det kommer aldrig ta slut. Det bidrar också till färre transporter och att vi blir avsevärt effektivare i vår produktion. säger Anders Widman, med grundare och delägare av Nordiska Kafferosteriet samt CGrind AB.

Minskad miljöpåverkan från distribution och produktion är en viktig del i systemet, men det är framförallt genom att minska mängden förpackningsmaterial som de största miljövinsterna görs.

– Varje gång en användare trycker på en knapp på en CGrind någonstans i världen så sparas en förpackning. Ta ett vanligt kafé eller restaurang som på en dag brygger tio kannor kaffe. Varje år skulle det kaféet med vår kvarn spara 3500 portionsförpackningar. Aldrig mer kommer något rosteri behöva portionsförpackat kaffe. I portalen går det dessutom att se hur många förpackningar som sparats. Det har tagit nästan två år att utveckla och patentsäkra tekniken, som bland annat säkerställer att maskinen inte skräpar ner.

Patrik Berglund berättar att det har varit många sena kvällar och helger men att de har varit en spännande resa som verkligen kan bidra till att förbättra något, inte minst för framtida generationer.

– Vi har skapat ett system som mycket positivt kan bidra till en hållbar utveckling. Dessutom tror vi att kaffemarknaden delvis kommer att förändras. I princip har varje användare av CGrinds kvarn möjlighet att bli återförsäljare av nymalet kaffe då det även går att mala direkt ner i en returburk. Det öppnar upp för försäljning mot privatpersoner. Tänk dig att du kan gå till ditt favoritkafé eller bageri och fylla på din burk med nymalet kaffe från ditt lokala rosteri, samtidigt som du köper nybakade frallor en lördagsmorgon.

Detta öppnar också upp möjligheter för mindre rosterier, som av kvalitetsskäl och ekonomiska skäl inte haft möjlighet att ta sig in i dagligvaruhandeln eller leverera i portionsförpackningar tidigare.

– Att bygga det maskineri som krävs för att leverera kaffe i stor skala i portionsförpackningar eller till dagligvaruhandeln kräver stora investeringar, vilket de mindre aktörerna inte har råd med. Nu har vi skapat nya kanaler för alla dessa småskaliga hantverkare, vilket känns väldigt rolig, säger Thomas Anderberg. Hela systemet testas just nu i Alingsås. Tillsammans med Alingsås kommun och Alingsås Energi har CGrind och Nordiska Kafferosteriet placerat ett antal kvarnar hos kaféerna i Alingsås. Här skapas världens första cirkulära system för att konsumera kaffe.

– Det har varit en fantastiskt lärorik och rolig resa så här långt som inte hade kunnat genomföras utan våra samarbetspartners som stödjer oss genom arbetet såsom Inkubatorn, Almi, Västra Götalandsregionen, RISE och Qamcom IPR Technology, avslutar David Ness, medgrundare och delägare i CGrind AB.

 

Fler Nyheter från BoråsINK