Högtryck på handel med överblivna resttyger

dec 3, 2019

När Marie Jonsson grundade Rekotex/Fabric Resource Sweden AB 2017 hade hon en idé om att bygga en handelsplats för resttyger. Den skulle fungera som en länk mellan textila företag med stora tyglager efter produktion och företag som har behov av mindre kvantiteter. Idag samarbetar Rekotex med några av de största varumärkena som tillgängliggör sina resttyger för mindre producenter. Några som erbjuder överblivna tyger från sin produktion på rekotex.se är We aRe SpinDye, som färgar syntetisk textil av återvunna PET-flaskor.

Rekotex är en av de ”nya” aktörer som bidar till att stötta företag att arbeta mer cirkulärt. Genom handelsplatsen kan större producenter, genom att lägga upp överproducerat material, erbjuda mindre producenter att handla premiumtyger till lägre priser och kvantiteter. De stora varumärkena blir av med resttyger som annars inte hade kommit till användning, samtidigt som det öppnar upp möjligheter för mindre aktörer att arbeta i en mer flexibel ledtids- och designprocess.

– Det har verkligen tagit fart ordentligt nu. Rekotex samarbetar idag med kända varumärken såsom Tiger of Sweden, Filippa K, Hejco och Swegmarks. Det nya samarbetet med We aRe SpinDye är särskilt roligt eftersom våra kunder, de som köper tygerna, efterfrågar hållbara material i allt högre utsträckning. Den tekniken We aRe SpinDye använder gör att den mest vatten- och kemikalieintensiva processen kan uteslutas, säger Marie Jonson.

 

Större efterfrågan än utbud

Sedan starten 2017 har utvecklingen gått fort för Marie och Rekotex. Hennes plattform för köp och sälj av mindre partier överblivna tyger är extremt efterfrågad av både säljare och köpare. Då det ofta handlar om fina tyger och material såsom denim, ull, siden i höga kvalitéer, står köparna på kö och för tillfället är efterfrågan större än utbudet, samtidigt som allt fler större varumärken har fått upp ögonen för Rekotex marknadsplats.

– Inget företag vill ju egentligen lagra överskottstyger, eller för den del delen slänga dem. Att de nu kan sälja dem vidare till någon som kan använda dem till nya produktioner gynnar både dem och köparen. Det största hindret verkar vara att komma igång, dvs börja sortera på lagren och se till så att de laddas upp på vår plattform. När de väl är igång och har infört interna arbetsprocesser för detta går det både fort och är lönsamt.

 

Samarbeten snarare än kunder

Rekotex kunder är alltså både de som säljer sina tyger vidare via Rekotex handelsplats och de som köper tyger där, men Marie pratar hellre om samarbetspartners än kunder. Hela affären bygger på en win-winsituation, där det som förut har varit en extra lagerkostnad för det större företaget, nu blir en intäkt. Vidare möjliggör Rekotex för mindre producenter att köpa mindre metervara kvalitetstyg. Affärer som annars inte hade blivit av, görs nu möjliga via Rekotex.

Nyligen medverkade Marie på en textilmässa i Warszawa där hon fick möjligheten att knyta fler kontakter ute i Europa.

– Det var nyttigt att få verifiera min affärsidé utanför Sveriges gränser. Textilbranschen är väldigt traditionell över hela världen, där det ofta är en affärshemlighet vilka producenter och leverantörer du samarbetar med. Där är Rekotex revolutionerande, att vi öppnar upp de kontaktytorna. Det finns mycket att förändra i den här branschen och det är spännande att få vara med på ett hörn. Bland annat träffade jag en italiensk aktör som erbjuder en liknande tjänst som Rekotex och där vi nu har inlett diskussioner om samarbete oss emellan. Det tar aldrig slut på möjligheter, menar Marie.

 

Pop-up butik med kvalitetstyger på plats i Textile Fashion Center

I dagarna, 2-6 december, arrangerar Rekotex en marknad i Business Gallery i Textile Fashion Center, för den som befinner sig i Borås och som vill handla kvalitetstyger till inköpspris.

 

 

 

 

Fler Nyheter från BoråsINK