När ombytet är största konkurrenten

nov 4, 2019

Att produktifiera och kommersialisera forskning är inte helt enkelt. Det tar lång tid och kräver ofta att någon annan än själva forskaren kliver in och driver projektet framåt. Riktigt så är det inte för Katarina Bengtsson, tidigare forskare vid Linköpings universitet och numera VD för LunaMicro AB. Som doktorand jobbade hon med material som skulle kunna underlätta att krympa stora labb ned till ytan av ett litet kort, det som kallas Lab-on-a-chip. Ett resultat blev en mikrometerstor pump i plast som nu har applicerats på textil. Vad ska man då ha det till? Jo, tänk dig ett plagg som inte bara kan hålla ute fukt (genom exempelvis GORE-TEX) utan som även aktivt kan transportera den fukt som bildas innanför skalet.


Katarina Bengtsson, VD LunaMicro AB

LunaMicro grundades som bolag 2012 när det första patent blev godkänt. Katarina och några andra doktorander fortsatte att undersöka och utveckla den patenterade tekniken tillsammans med Nate Robinsson, professor i organisk elektronik vid Linköpings Universitet. Först 2016 tog de steget att försöka kommersialisera tekniken och ställde ut den på Venture Arena i Linköping. Av en händelse blev de där introducerade för en person från den textila världen och bestämde sig för att applicera pumpen på ett textilt material, för att se vilken nytta den kunde göra.

– Vi hade en teknik och en lösning för transportering av fukt och letade efter en marknad, eller egentligen en lösning på ett problem. Vi hittade en potentiell marknad när vi integrerade tekniken i textil, säger Katarina Bengtsson.

När Katarina var klar med sina doktorandstudier 2017 klev hon in som VD för LunaMicro. Då var redan de första prototyperna framtagna och Katarina kunde börja jobba aktivt med marknadsundersökningar och tester. Resultatet var positivt och för att få fart på bolaget tog de kontakt med inkubatorn Lead i Linköping. Där fick de bland annat stöd i affärsmodellering, finansiering och teamutveckling.

 

Samverkan med Lead och BoråsINK

2018 tilldelades LunaMicro Åforsk Entreprenörsstipendium vid Sveriges Innovationsriksdag i Borås. Efter prisutdelningen i Textile Fashion Center blev det tydligt för Katarina att bolaget behövde ha den textila anknytningen till Borås och idag är LunaMicro inkubatorkund till både Lead och BoråsINK.

– Vi kom till ett läge där vi behövde ha specifik textil branschexpertis och det visste vi finns i Borås. Stödet från Lead har varit ovärderligt i att bygga bolag men nu behöver vi koppla upp oss i relevanta nätverk och även få stöd i den vidare utvecklingen av våra textila produkter. Vi har redan kommit en bra bit på vägen genom Maria (Åhman, affärsutvecklare BoråsINK) som har bred kunskap av att leda ett textilföretag i tillväxtfas.

Produkten – ett fukttransporterande tyg, eller en så kallad tygpump – fungerar som så att den sys fast som en del på ett färdigt plagg och kopplas till ett batteri. När ett material som GORE-TEX håller fukt och vatten ute, bildas det fortfarande fukt innanför skalet. Om du cyklar till jobbet när det regnar är sannolikheten stor att du är fuktig när du kommer fram, orsakat av svett snarare än regn. Med hjälp av LunaMicros mikropump löses det problemet, då den transporterar bort fukten. Kunden är i första hand varumärken som tillverkar outdoorkläder men slutkonsumenten är privatpersoner. Därför testas nu kläder med pumpen integrerad där aktiva människor får använda och utvärdera plaggen.

– Vi kommer initialt inte att ta fram egna kollektioner av plagg, utan vi riktar oss mot varumärkesägare som är intresserade av att integrera vår lösning i sina kollektioner. Vår lösning är snarare en del av ett plagg, som ett komplement för att tillverka så ultimata outdoorkläder som möjligt.


En enda konkurrent

Då marknaden har tagit emot LunaMicros innovation väl tittar Katarina och hennes kollegor nu på en lösning för att skala upp produktionen. Om det faller väl ut kommer de börja bearbeta fler marknader där mikropumpen kan komma till användning, exempelvis inom medicinteknik. För att klara det kommer även teamet att växa de kommande åren. Nu behövs en textilingenjör för att komplettera den tekniska utvecklingen.

Det finns ingen direkt konkurrent till tekniken som är patenterad. Däremot finns det en aktör i Schweiz som försöker sig på liknande funktion, men med en annan teknik. På frågan om hon ser GORE-TEX som en konkurrent är svaret tydligt nej.

– Vi snarare kompletterar dem. Vår största konkurrent är ombytet. Vi tycker inte att du ska behöva byta plagg för att du svettas på insidan när du lyckas vara torr på utsidan. Det finns även många fall där det är svårt eller omöjligt att byta plagg. Dessutom finns det en hållbarhetsaspekt med vår lösning. Vi vill att du ska köpa få, men bra plagg, av bästa kvalitet och få ett stopp på masskonsumtionen. Vi tycker att vi bidrar till ett mer hållbart konsumtionsmönster, det är jätteviktigt, avslutar Katarina.

 

Läs mer om LunaMicro.

 

Fler Nyheter från BoråsINK