Nano Texile Solutions – vill förlänga kläders livscykel genom att förändra storleksvariationerna

sep 22, 2020

Klädesplagg som kan byta storlek med hjälp av ett tekniskt tyg med unika egenskaper. Det är Nano Textile Solutions:s innovativa affärsidé som ska göra företaget till en viktig aktör i textilbranschens förändring mot en cirkulär ekonomi. Hos Borås INK får bolaget stöttning med kompetens, erfarenhet och nätverk inom textilindustrin.

Nano Textile Solutions, som drivs av Sam Issa, har skapat ett tekniskt tyg uppbyggt på polymer som man kan manipulera för att förkorta eller förlänga. Affärsidén bygger på att sy in kilar med det tekniska tyget i lämpliga storleksjusteringspunkter så att ett plagg kan ändras och bli flera storlekar mindre eller större. Det finns en inbyggd ”shape memory effect” som gör att plagget behåller sin nya storlek, men det går att förändra storleken multipla gånger både i produktionen och i konsumtionen.

– Många tror att det handlar om stretchtyg, men det är av en annan kvalitet. Det kan användas i alla typer av plagg och känslan att bära plagget ska vara densamma. Det blir inte one-size fits all, men man kanske kan hitta en ny storleksmodell med 1,2,3 istället för S-XXL, säger Sam.

Att kunna justera storlek får ett värde både direkt hos slutanvändaren som kan bära plagget en längre tid, men den stora vinsten blir i tillverkningen. Med Nano Textile Solutions teknik kan företagen minska produktionen med minst 10% och samtidigt bemöta efterfrågan med rätt utbud mer träffsäkert. Det blir färre storlekar att hålla i lager och färre plagg som blir över som får reas ut. Sam har med en gedigen bakgrund inom textilbranschen sett med egna ögon hur vissa storlekar överproduceras när produktionen bygger på prognoser och inte faktisk försäljning.

Uppväxt i syateljé

Sam Issa är i det närmaste uppväxt i en syateljé med mamma som sömmerska och morbror som mästerskräddare. Med en passion för textilier, trådar och tyger började han efter gymnasiet jobba hos sin morbror. Efter en tid som butiksansvarig inom retail började Sam jobba med inköp i Italien och så småningom började han studera modedesign, mitt i modemeckat Milano.

– Det var en helt magisk värld. Men jag upptäckte att jag är mycket starkare på siffror och strategiskt tänkande, berättar Sam, som flyttade hem och blev nordensvarig inköpare av italienska märken.

När Sam sedan tröttnade på att leva i en resväska slog han sig ned i Linköping och gick tillbaka till skolbänken för att studera ekonomi. Han fortsatte samtidigt att vidareutveckla sin morbrors skrädderi. Det slog honom då att det som hans morbror främst gjorde var att lösa problem med kläder som inte passade. Mer flexibla storlekar skulle lösa det.

I Linköping kom Sam i kontakt med de två forskarna Dr Erik Khranovskyy och Dr Mykhailo (Mike) Zhybak i Linköping, som arbetade med nano-teknologi. Då växte idén till Nano Textile Solutions AB fram.  

– Jag ville inte jobba med forskning utan påbörja produktutveckling med de material som finns. Jag tog kontakt med inkubatorn LEAD för att få hjälp med marknadsverifiering av tekniska lösningar som skulle kunna användas. Med fokus på att börja från marknaden och de problem som behöver lösas, säger Sam.

Många besök i Borås
Under sina år i textilbranschen har Sam haft god koll på Borås som centrum för det textila Sverige, med många vänner som studerat på Textilhögskolan.

– Jag har varit på flera träffar i Borås som berört olika områden inom textil och fått träffa personerna bakom. Ett annat företag hos LEAD, LunaMicro fick delat mentorskap med Borås INK, så vi började prata om hur man kan dra nytta av varandras kunskaper. När de pratade om Borås INK lät det väldigt intressant, berättar Sam.

Efter ytterligare möten i Borås med såväl Borås INK som Smart Textiles och högskolan är Nano Textile Solutions nu en del av Borås INK. Att så många olika verksamheter befinner sig i samma byggnad och samarbetar med varandra är något som Sam värderar högt.

– Det är här man ska vara när man är inom den textila branschen. Med kompetensen och erfarenheten av textilindustrin hoppas jag på att få stöd med produktutvecklingen, kvalitetssäkra vår produkt och skala upp med hjälp av det stora nätverket, säger Sam.

Pilotprojekt inom skyddskläder

Bolaget håller som bäst på att genomföra ett pilotprojekt inom skyddskläder med ett mål att komma upp till en hög TRL nivå, 6-7. TRL står för Technology Readiness Level och mäter teknologins mognad – hur redo produkten är för att säljas på marknaden. Nano Textile Solutions har fått stöd på 300 000 kr från Vinnova inom Innovativa startup för att testa och vidareutveckla sin produkt.

– Det är verkligen glädjande för oss! Det var precis rätt timing inför pilotprojektet. Nu kan vi använda mer resurser. Det ger oss möjligheten att pusha på riktigt hårt med produktutvecklingen, säger Sam.

Med Steve Jobs som förebild har Sam alltid varit intresserad av innovativa lösningar. Han älskar att titta på saker från vinklar ingen tänkt på tidigare och beskriver det som att många människor i textilbranschen är otroligt kompetenta men låsta av budget och fast i de processer som finns.

– Det gäller att titta till både höger och vänster för ibland finns lösningen vid sidan. Och finns den inte, då får man skapa den, avslutar Sam.

Fler Nyheter från BoråsINK