Orbi – en app för snabbare väg till jobb för studenter

maj 25, 2021

Orbi vill vara en karta och kompass för studenter. Det är en app som agerar som en förlängd arm av skolans ideella studentdrivna organ för det sociala studentlivet. Med sin nya satsning, Orbi Career, skapas en snabbare väg till jobb för studenter och förenklar för företag att hitta rätt kompetens. Det är en lösning som skapar en brygga mellan studenter och näringslivet.

Vi vill bli för studenter lika självklart som Hemnet blivit för den som letar efter bostad. De ska känna att de inte vet hur de gjorde innan oss, både vad gäller det interna studentlivet och hur de hittar sin första arbetsgivare, säger David Maars.

Orbi är en app som samlar allt en student behöver. Socialt studentliv, utbildningsinformation och en direktkontakt med arbetslivet. Ett ställe med anpassad information efter studentens preferenser rörande sociala aktiviter och som hjälper till att hitta intressanta tjänster med rätt inriktning på den ort som studenten önskar bosätta sig på – oavsett studieort. På samma sätt får näringslivet en förenklad väg att komma i kontakt med studenter med den specifika kompetens de letar efter.

Appen som Orbi just nu utvecklar har vuxit fram som en vidareutveckling av ett projekt som handlade om att effektivisera den interna kommunikationen för campus. Att satsa på kvalitet i stället för kvantitet.

− Det var så mycket brus. En första insikt handlade om att skapa en effektiv kommunikation med rätt information i rätt kanal till rätt individ. Informationen du får ska vara relevant utifrån campus, utbildningsförening, årskurs och anpassas därefter, berättar David.

Då satt David som VD för rekryteringsbolaget Bonsai och arbetade med utvecklingen av kommunikationsplattformen som ett parallellt projekt i bolaget. Projektet som då gick under namnet Bonsai Campus fick snabbt ett högt användarantal och positiv respons från användarna. Intresset från ideella föreningar på campus blev stort och produkten växte att innefatta nya administrativa delar som förenklar för studentföreningarna.

− Om en förening ska ha en sittning och ska sälja biljetter så vill de som arrangör veta vilka som kommer, ta betalt, automatisera backoffice och även följa upp marknadsföringen av eventet. Det kan de enkelt hantera i plattformen, säger David.

En plattform för studentliv och kontakt med arbetslivet

I takt med att plattformen utvecklades med fler funktioner och användningsområden insåg David att det blev för stort att fortsätta utveckla som ett projekt inom rekryteringsbolaget.

− Jag kände att vi måste göra ett kirurgiskt ingrepp och låta plattformen bli ett eget bolag. Jag funderade vart mitt hjärta låg och det här är väldigt unikt och innovativt så jag valde att kliva över till det nya bolaget, säger David.

David startade rekryteringsbolaget Bonsai 2016 tillsammans med tre kompisar när de pluggade på entreprenörsskolan på Chalmers, som en tjänst för att studenter enklare skulle kunna hitta extrajobb vid sidan av studierna. Tjänsten växte sedan till en renodlad rekryteringstjänst.

När Bonsai Campus utvecklades till ett eget bolag döptes appen om till Orbi. Målet är att vara studentens karta och kompass för det sociala under studierna, och för kontakten med näringslivet. Den sociala plattformen är idag en väl fungerande och aktiv tjänst. Just nu fokuserar de på del två – kontakten med näringslivet. Här kommer de ideella föreningarna också in, som med sitt arbete vill underlätta studenternas kontakt med blivande arbetsgivare.

− En utmaning är att föreningar är ideella och styrelsen byts ut varje år. Samtidigt är deras styrka att de är nära studenterna. Nu slipper varje enskild förening själva bygga en hemsida och företagen kan ha ett och samma system för att nå samtliga utbildningar nationellt, oavsett om det är i norr- eller söder. Det blir fokus framåt, berättar David.

Orbi har gjort ett gediget arbete och fått med många skolor, haft möten med över 300 företag och näringslivet. Trots att produkten ligger på ritbordet är intresset väldigt stort.

− För att vara i den fasen vi är, produkten har funnits i tre år men vi är ett väldigt nytt separat bolag, har vi väldigt mycket data och mycket bekräftelse på produkten, både på den befintliga och den som ska komma. Vi har en tydlig riktning, en tydlig plan för vad som ska komma och vad det ska innehålla, säger David.

Som Hemnet för studenter som letar jobb

Bolagets största utmaning handlar om tekniken och att hitta rätt utvecklare till teamet. En annan utmaning är att både få in skolor som använder basplattformen för att fortsätta växa i användarantal och samtidigt få in tillräckligt många företag från start av den nya delen. Med färre företag blir konkurrensen om studenterna mindre för företagen men studenterna vill ha många jobberbjudanden att välja bland.

Antalet skolor som använder tjänsten ökar hela tiden men på grund av covid-19 och sociala restriktioner är det flera lärosäten som inte riktigt kommit i gång utan står i startgropen till att börja använda plattformen. Idag är 26 lärosäten aktiva varav majoriteten erbjuder tekniska utbildningar. Orbi Career har även väckt intresse hos skolor i Danmark och Norge.

Så hur kom det sig att de sökte sig till Borås INK?

− Vi fick tips om Borås INK som nämndes i sammanhanget med investerare. Borås INK har nära koppling till Borås högskola och det ger trovärdighet. Vi tror att Borås INK kan stärka oss mot akademin med sitt breda nätverk och många engagerade entreprenörer som kan öppna dörrar. Vi har fått bra kontakt med vår affärsutvecklare Markus, säger David.

Under hösten 2020 jobbade bolaget hårt på att lösa finansieringen för nästa utvecklingssteg och fick flera erbjudanden att ta ställning till. Det gick snabbt och bolaget har nu tagit in kapital från aktörer som riktar sig mot teknik och it.

− Vi vill bli för studenter vad Hemnet blivit för den som letar efter bostad. De ska känna att de inte vet vad de gjorde innan oss, både vad gäller det interna studentlivet och hur de hittar sin första arbetsgivare, säger David.

Fyra vinnare med Orbi Career

Lyckas de med det finns det fyra vinnare. Den enskilde studenten kan enkelt hitta både spännande arbetsgivare och direkta jobberbjudanden som matchar sina kompetenser. I jobbannonser kan samma yrkesroll beskrivas på väldigt olika sätt – nu kan studenterna direkt börja söka de tjänster som de matchas ihop med. Och de kan dessutom enkelt hitta jobb på olika orter via nätverket som byggs.

På samma sätt underlättar plattformen för studentföreningarna som kan leverera högre studentnytta och skapar högre intäkter som de kan investera i att leverera mer värde till studenterna.

Näringslivet får en tydlig kanal att nå ut till studenter och lättare att attrahera ny arbetskraft. Och slutligen Orbi som skapat tjänsten.

− Det kostar mycket energi att söka jobb. Det här sänker tröskeln. Ett företag kan nå ut till alla som läst sista året som maskintekniker och angett att de vill flytta till Göteborg. Den digitala omställningen med corona har öppnat upp för företagen att tänka digitalt och många utvärderar sin employer branding, berättar David.

Borås INK önskar stort lycka till!

På bilden är från vänster: Erik Forsström, Erik Nolander och David Maars.

Fler Nyheter från BoråsINK