Skin II – kläder med goda bakterier för en bättre hälsa och mindre tvätt

aug 4, 2020

Kläder som interagerar med huden för att minska kroppsodör och i sin tur minska vårt tvättande? Det låter som en framtidsvision, men är mycket närmare än så. Den innovativa affärsidén som Skin II utvecklar är ett av de projekt som Borås INK stöttar inom det europeiska mentorskapsprogrammet DeFINE.

Kläddesignern Rosie Broadhead har specialiserat sig på biomaterial i modebranschen. Med ett stort intresse för hur vetenskap och teknik kan påverka modebranschens framtid har hon startat ett projekt som handlar om hur kläder och hud interagerar. I samarbete med mikrobiologen Dr. Chris Callewaert har hon startat projektet ’Skin II’, probiotiska kläder.

– Det kan vara lite svårt att förstå varför detta är logiskt och kommer till användning i plagg. Därför exemplifieras det väl av att sätta det i kontext: Idag, när vi till exempel cyklar, springer eller utövar annan fysisk aktivitet för hälsans skull, använder vi funktionsplagg som är fyllda med artificiella behandlingar för vindskydd, regnskydd och fuktavledning. Det är egentligen helt ologiskt att skydda sig med artificiella lösningar när man utövar något väldigt naturligt. Skin II:s lösning gör det logiskt genom att använda bakterier för att naturligt skapa skyddet vi söker, säger Simon Hjelte, affärsutvecklare på Borås INK.

Våra kroppar är värd för miljoner mikroorganismer som är osynliga för blotta ögat, men som påverkar hur vår hud mår. Vår huds mikrobiom formas av vår miljö, vad vi använder för hudvårdsprodukter och vad vi bär för kläder. Kosmetiska produkter och kläder kan innehålla giftiga kemikalier som stör bakteriekulturen som lever på vår hud och det kan orsaka hudproblem.

– Människor blir mer noga med vad de äter och vilken kosmetika de lägger på huden. Nu har det blivit mer känt att kemikalier finns i deras kläder. På liknande sätt som inom kosmetikmarknaden förväntar sig konsumenter naturliga, icke-kemiska lösningar i sina kläder, förklarar Rosie Broadhead.

I projektet Skin II undersöker Rosie Broadhead och Dr. Chris Callewaert fördelarna med att kapsla in goda, probiotiska bakterier i klädernas fibrer. När de probiotiska bakterierna kommer i kontakt med fuktig hud aktiveras de och kan ta över andra mindre gynnsamma bakterier.

Probiotiken är strategiskt placerad i klädesplaggen på områden där du normalt skulle svettas vid värme och ansträngning. De inkapslade goda bakterierna kan inte bara ge minskad kroppslukt, utan uppmuntrar även cellförnyelse och förbättrar hudens immunsystem.

– Utmaningen för Rosie är att kommersialisera denna mirakulösa metod genom att i det längre perspektivet säkerställa industriell produktion som lever upp till behov och krav rörande bakteriens vattenbeständighet och värmetålighet. Därför utforskar vi för närvarande flera tekniker för att applicera bakterien för att på så vis identifiera den mest effektiva som korrelerar med vad som går att producera, berättar Simon.

Rosie kände till textilstaden Borås, men inte Borås INK:s verksamhet, innan hon blev antagen av mentorskapsprogrammet. Hon tycker att arbetet med Borås INK och DeFINE har varit väldigt givande.

– Jag har haft turen att få jobba nära Simon Hjelte, vars expertis inom fashion tech sektorn har varit ovärderlig i utvecklingen av Skin Series under det senaste året. Simon har introducerat mig för specialister inom textil teknologi, vilket har varit hjälpsamt i att forma en ny inriktning för att skala upp Skin Series teknologi, säger Rosie.

Att få råd om hur hon skulle kunna skala upp sin verksamhet var en stor anledning till att Rosie sökte till DeFINE:s mentorsprogram.

– DeFINE har varit väldigt supportande på våra första steg mot att utveckla en fashion tech startup. Detta unika program har gett oss tillgång till experter och faciliteter som annars hade varit både ekonomiskt och logistiskt omöjligt. Programmet har överträffat mina förväntningar om personliga råd om IP, affärsstrategi och finansiering, säger Rosie.

På grund av Covid-19 pandemin förlängdes DeFINE-programmet till och med augusti månad. Rosie försöker se vilka möjligheter pandemin kan skapa inom hennes bransch, som fram tills nu varit en av de mest förorenande och förbrukande industrierna.

– Det ger designers som jag möjligheten att bli mer påhittiga i att söka efter material och producera mer lokalt. Det skulle kunna hjälpa till att utveckla en mer cirkulär modell där vi använder det som är tillgängligt för oss och också tar ansvar för vad som händer med det. Pandemin har potential att påverka konsumenters beteende långsiktigt, anser Rosie.

Med en bakgrund som hållbarhetsansvarig på Perfect Moment, som tillverkar lyxiga skidkläder, och forskning- och utvecklingsansvarig för cykelklädesmärket Rapha, har Rosie länge arbetat med fokus på kläders prestanda och varaktighet. Hon berättar att man tittat på framtida tekniker och sett både problem och potential ut hållbarhetsperspektiv. Men att fokus för att öka hållbarheten inom modeindustrin oftast läggs på hantering av avfall och jordbruk.

– Mycket mindre är känt om användning av kemiska ytbehandlingar på våra kläder som kan påverka våra kroppar och miljön. Min forskning undersöker potentialen att införliva bakterier och andra aktiva ingredienser i textilier för att lägga till funktionalitet och ge hälsofördelar för huden på ett naturligt sätt, säger Rosie.

Målet med det nya biomaterialet är att kunna producera kläder med en högre prestanda av naturligt material. Detta ersätter inte bara behovet av kemisk tygbehandling utan minskar behovet av att tvätta kläderna så ofta.

– Jag och min samarbetspartner har fått tillåtelse från Ghent University att fortsätta vår forskning om probiotiska kläder där. Vår förhoppning är att lyckas kommersialisera produkten inom ett par år. Under tiden arbetar jag med att utveckla kläder som har helande och terapeutiska fördelar med hjälp av befintlig teknologi, avslutar Rosie.

Projektet Skin II har omnämnts i fler artiklar som bland annat Forbes, Dezeen och designboom.

Fler Nyheter från BoråsINK