Insudo Factory

Det ställs allt högre krav på både idrottsutövare och deras tränare med träningsupplägg och uppföljning. Inom kampsport som judo handlar det om precision i både teknik och fysik och ingen vet det bättre än Nicklas Björklund som har utvecklat plattformen Athlete Analyzer under inkubatorbolaget Insudo Factory. Användarna laddar upp videos på sina matcher och taggar därefter alla matchhändelser såsom poäng och varningar. Athlete Analyzer kan sedan analyseras ned i minsta detalj med länkar till varje videosekvens. Verktyget fungerar även som en digital träningsbok där coacherna enkelt skapar och delar träningsplaneringar med sina aktiva.

Idén om ett system som skulle underlätta för de specifika problem som coacher och atleter inom elitverksamheter möter dagligdags uppstod för ca fem år sedan då Nicklas Björklund tillsammans med övriga coacher i Borås Judoklubb ännu en gång skulle utvärdera de aktivas utveckling under innevarande år. Klubben hade då tio aktiva på elitnivå och dessa hade under året gått ungefär 600 matcher tillsammans. Vissa av matcherna fanns dokumenterade i matchrapporter i pappersform och det fanns även en mängd olika videofilmer utspridda på diverse lagringsmedia såsom Youtube och Dropbox men även i mobiler hos både coacher och aktiva. Nicklas och hans coachingkollegor skulle även utvärdera atleternas träning och se om de hade nått sina individuella mål avseende styrka, smidighet, snabbhet osv. Vissa av de aktiva hade träningsplaneringar från landslaget och de andra via klubben.

Detta arbete är en nästintill omöjlig uppgift inom en ideell verksamhet och då föddes idén om att bygga en samarbetsplattform för coacher på olika nivåer samt deras atleter som drastiskt skulle underlätta och effektivisera planering och utvärdering av elitsatsande atleter.

Nicklas och hans kollegor inledde ett samarbete med Svenska Judoförbundet och utvecklade den första versionen av Athlete Analyzer Judo. Parallellt med utvecklingen undersökte de möjligheterna att bygga plattformen för att den även skulle stödja andra kampsporter. De insåg då att de hade en spännande möjlighet att nå en stor marknad då kampsportutövare i världen bedöms uppgå till 200-300 miljoner. Nicklas tog kontakt med Inkubatorn i Borås för att få råd och stöd avseende finansiering och affärsutveckling av bolaget och Insudo Factory har varit kunder hos Inkubatorn sedan hösten 2015.

UTMANING
Största utmaningen för Insudo Factory hittills har varit, och är, att nå ut på marknaden med en ”ny produkt” som även innebär en ny sorts kostnad för målgrupp. Athlete Analyzer är en heltäckande och därmed även en komplex produkt som ställer krav på att Insudo Factory kan beskriva dess fördelar och funktionalitet på ett sätt som målgruppen kan förstå och ta till sig.

COACHING
Inkubatorn i Borås har varit mycket bra stöd med affärsutveckling samt finansiering av bolaget. Insudo Factory har fått hjälp med värdefulla kontakter med t ex ALMI och VGR som har bistått med stöd på olika sätt under tiden som inkubatorbolag.

FRAMTID
Nicklas och hans kollegor förbereder plattformen till att omfatta fler versioner än Judo. Dels genom produktutveckling men även genom att knyta till sig den expertkunskap som krävs för varje ny sport. Parallellt med det arbetet jobbar Athlete Analyzer för att få fler partners, främst i Europa, som kan hjälpa dem med marknadsföring och säljaktiviteter på deras respektive marknad. De håller även på att bygga upp ett affiliatenätverk med ambassadörer som kan hjälpa dem att snabbare bli kända för kundgruppen inom sporten judo.

Om tio år har Athlete Analyzer nått en bred användarbas inom samtliga kampsporter som plattformen riktar sig till. Coacher och atleter från landslag ned till klubbnivå använder systemet dagligdags, vilket har höjt kvalitén på både planering och uppföljning även för de organisationer som idag inte har resurser för detta. Athlete Analyzer är ledande på marknaden och med hjälp av all data som registrerats i systemet har även sporterna kunnat utvecklas på ett positivt sätt. Insudo Factory AB är ett välmående och vinstskapande företag och sysselsätter ca 10 personer.

www.athleteanalyzer.com

Följ Insudo Factory här

Relaterade artiklar

Athlete Analyzer uppmärksammas av CNN

Athlete Analyzer uppmärksammas av CNN

Athlete Analyzer Judo är en samarbetsplattform för coacher och deras atleter. AAJ är i sin första version anpassad till judo men den är under utveckling för att stödja även andra sporter, främst inom kampsport. AAJ ...
Athlete Analyzer får stöd i Vinnovas satsning Innovativa startups

Athlete Analyzer får stöd i Vinnovas satsning Innovativa startups

(Klicka på bilden för att se en video) Athlete Analyzer är plattformen för judoutövare och coacher som skapar en unik möjlighet genom att coachen kan göra ett individanpassat träningsprogram för judoutövaren och ...

Insudo Factory tecknar avtal med norska judolandslaget

Det ställs allt högre krav på både idrottsutövare och deras tränare med träningsupplägg och uppföljning. Inom kampsport som judo handlar det om precision i både teknik och fysik och ingen vet det bättre än Nicklas ...

Se fler bolag som vi arbetar med just nu

Zipcov

Zipcov

Zipcov har lanserat en patentansökt produkt som skyddar motorcyklars bränsletankar från repor. Grundaren Isaak...

läs mer
Buzzy Stores

Buzzy Stores

Buzzy Stores är en digital handelsplattform som möjliggör för hela världen att handla direkt med lokala aktörer. Utan...

läs mer
PicApp

PicApp

Välkommen in till morgondagens nya vana: En skalbar hållbar innovation som skapar värde för samhälle, företag och...

läs mer